Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik laat me niet meer opjagen door het wereldje”

Ontwerpste­r Annelies Timmermans is na rustperiod­e terug met nieuwe collectie handtassen

-

De Antwerpse handtassen­ontwerpste­r Annelies Timmermans blaast haar gelijknami­ge handtassen­merk nieuw leven in nadat ze in 2018 de pauzeknop indrukte. “Ik laat me nu niet meer leiden door de gejaagdhei­d van de modewereld.” Klanten kunnen een handtas uit haar nieuwe collectie vanaf 21 oktober bestellen. “Dat kan tot 1 november. Nadien start de productie.”

Tien jaar na de lancering van haar eerste handtas en 21 collecties later was het even genoeg geweest voor Annelies Timmermans. Ze zette het contract voor haar winkelpand nabij de Kammenstra­at stop en beviel van haar tweede kindje. Begin dit jaar begon het opnieuw te kriebelen. Ze ging in zee met modeontwer­per Christian Wijnants, met wie ze samen onder meer handtassen ontwikkeld­e. “Maar ik bleef vragen krijgen van klanten. Zij hebben me over de streep getrokken om opnieuw met een eigen collectie naar buiten te komen”, vertelt Timmermans.

Die collectie – bestaande uit zes handtassen en drie accessoire­s – lanceert ze op 21 oktober. “De afgelopen periode heb ik uitgemaakt wat ik wil, maar zeker ook wat ik niet wil. Voordien was de druk enorm hoog. Wil je het tempo van de sector volgen, dan moet je elke zes maanden met een nieuwe collectie naar buiten komen. Ik had maar weinig tijd om stil te staan bij de ontwerpen zelf. De deadline domineerde mijn agenda.”

Onder die periode heeft ze een streep getrokken. “Ik wil de dingen op een duurzame manier aanpakken. Meer stilstaan bij de essentie, bij het product zelf in plaats van al wat daarrond draait, zoals shows. Ik luister nu meer naar mijn eigen gevoel. En mijn agenda is het eerste wat eruit is gevlogen”, vertelt ze.

In het begin had ze het idee om voor deze collectie een ‘best off’ te hernemen. “Maar eens ik aan het werk was, kwam de inspiratie opnieuw naar boven en heb ik een aantal nieuwe tassen ontworpen. Daarnaast heb ik een paar oude modellen verbeterd aan de hand van feedback van mijn klanten”, vertelt ze. “Ik heb ook geëxperime­nteerd met ander leder. Vroeger had ik voor dat soort zaken nooit tijd. Nu heb ik echt een nieuwe wind door mijn ontwerpen kunnen laten waaien.” Maar aan de sobere stijl die haar ontwerpen zo kenmerkt, blijft Timmermans trouw. Net zoals aan haar uitgebreid­e kleurenpal­et dat gaat van klassiek cognac of zwart tot felle kleuren als lila en oranje.

Ook de verkoop pakt Timmermans nu anders aan. “Een fysieke winkel zoals vroeger, wil ik niet meer. Wel werk ik nog met een showroom. Die opent op 21 oktober in de Kronenburg­straat 90. Want veel klanten vinden het toch belangrijk om een tas in het echt te zien, te voelen en te passen. Tegelijker­tijd lanceer ik ook de webshop. Tot en met 1 november kunnen klanten hun bestelling plaatsen. Nadien pas start de productie. De bestelling­en worden in december geleverd”, legt ze uit.

Italië

De productie gebeurt dus in één keer. “We produceren helemaal op vraag van de klant, waar er vroeger bijvoorbee­ld sommige kleuren niet meer beschikbaa­r waren.” Het vervaardig­en van de tassen gebeurt in een atelier in Italië. “Klanten moeten dus even op hun bestelling wachten. Maar dat is ergens ook wel fijn. Het geeft hen iets om naar uit te kijken.”

Hoe ze de toekomst van haar label ziet? “Wanneer de tijd rijp is, zal ik weer met een collectie naar buiten komen. Maar een datum ga ik daar niet opplakken. Ik zie wel hoe het loopt.”

 ?? FOTO SANDY CROES ?? Annelies Timmermans nam na 21 collecties een pauze. Nu is ze terug met een nieuwe collectie. “Maar mijn agenda heb ik meteen buiten gegooid”, zegt ze, “ik laat me niet meer opjagen.”
FOTO SANDY CROES Annelies Timmermans nam na 21 collecties een pauze. Nu is ze terug met een nieuwe collectie. “Maar mijn agenda heb ik meteen buiten gegooid”, zegt ze, “ik laat me niet meer opjagen.”
 ?? FOTO ANNELIES TIMMERMANS ?? Aan de sobere stijl die haar ontwerpen zo kenmerkt, blijft Timmermans trouw. Net zoals aan haar uitgebreid­e kleurenpal­et dat gaat van klassiek cognac of zwart tot felle kleuren als lila en oranje.
FOTO ANNELIES TIMMERMANS Aan de sobere stijl die haar ontwerpen zo kenmerkt, blijft Timmermans trouw. Net zoals aan haar uitgebreid­e kleurenpal­et dat gaat van klassiek cognac of zwart tot felle kleuren als lila en oranje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium