Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Helleklass­ieker op de helling

Donderwolk­en boven Parijs - Roubaix: zo goed als zeker geen publiek toegelaten, afgelastin­g mogelijk als corona verergert

- (bvc, hc)

De kans dat Parijs-Roubaix op 25 oktober zonder toeschouwe­rs wordt gereden, wordt elke dag groter. En als de coronasitu­atie in Frankrijk nog verergert, is zelfs een volledige afgelastin­g mogelijk.

De donderwolk­en boven de herfstedit­ie van Parijs - Roubaix worden steeds donkerder. Na afloop van Luik - Bastenaken - Luik kregen enkele ploegleide­rs ongerusthe­id te horen bij de toplui van organisato­r ASO. Bovendien is de coronasitu­atie in Frankrijk schrikbare­nd. De maatregele­n die gisteren in Brussel werden ingevoerd, gelden al enkele dagen in Parijs. Parijs Roubaix start dan wel in Compiègne - 70 kilometer ten noorden van de hoofdstad en behorend tot een ander departemen­t - maar ook in Compiègne is het alle hens aan dek. Een derde van de studenten op de plaatselij­ke hogeschool testte positief op Covid-19. Voor de Tour wilde de Franse overheid nog een oogje dichtknijp­en, voor Parijs Roubaix is dat al minder evident.

Woordvoerd­er Fabrice Tiano van ASO zegt dat er nog geen beslissing over een annulering werd genomen. “Het klopt dat de coronatoes­tanden niet gunstig evolueren, maar voorlopig gaat Parijs - Roubaix

door. Ook met start in Compiègne. Of er publiek wordt toegelaten, daar zijn we nog niet uit.”

Grotere kans voor Vuelta

Een verbod op de aanwezighe­id van toeschouwe­rs lijkt onafwendba­ar. Sowieso heeft de Franse overheid al een verbod op publiek opgelegd voor vier kasseistro­ken. Nu mogen nog duizend personen inclusief renners en personeel aanwezig zijn op de Vélodrome aan de aankomst. Als de situatie in het departemen­t van Le Nord nog verergert - dat zit eraan te komen - van rood naar rouge écarlate (dieprood), wordt de toegang voor publiek verboden langs alle kasseistro­ken en op de Vélodrome.

Lang leek de Vuelta de grote ronde te worden die niet zou kunnen doorgaan. De coronatoes­tand in Spanje is erg slecht, maar vooral in Madrid en uitgezonde­rd de slotrit gaat het parcours van de Vuelta over Noord-Spaanse wegen. Regio’s als Aragon, Baskenland, Asturië, Cantabrië en Castilië-Leon worden ruim toebedeeld. Die regio’s zijn dunbevolkt en hebben minder last van Covid-verspreidi­ng. De kans dat de Vuelta doorgaat, is momenteel groter dan dat het geval is voor Parijs - Roubaix.

 ?? FOTO BELGA ?? Voor de Tour wilde de Franse overheid nog een
oogje dichtknijp­en, voor Parijs - Roubaix
is dat al minder evident.
FOTO BELGA Voor de Tour wilde de Franse overheid nog een oogje dichtknijp­en, voor Parijs - Roubaix is dat al minder evident.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium