Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kan mezelf voor het hoofd slaan”

MATHIEU VAN DER POEL

- (wvo)

“Ik ben er slecht van.” De grote winnaar van de Brabantse Pijl 2019 was de grote verliezer van de editie 2020. Mathieu van der Poel blijft dan wel een grote vorm etaleren - dat belooft voor Gent Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen - maar in Overijse moest hij vrede nemen met de tweede plaats. “En dat is mijn eigen fout”, vloekte hij. “Ik laat mij ringeloren in de sprint.”

Een rit in de Tirreno, een zelden gezien huzarenstu­k in de BinckBank Tour, zesde in Luik - Bastenaken - Luik en nu tweede in de Brabantse Pijl. Als Van der Poel, zoals hij na de finish opnieuw toegaf, bij de herstart van het seizoen in augustus net wat minder in vorm was, dan is dat definitief verleden tijd. Een grote geruststel­ling, vier dagen voor Gent Wevelgem en anderhalve week voor de Ronde van Vlaanderen.

Maar het kostte Van der Poel moeite om dat positieve nieuws te zien. Zo hartsgrond­ig stond hij te vloeken over die tweede plek. “Dit gaat toch een paar dagen blijven hangen”, klonk het uit de mond van de man die vorig jaar diezelfde Alaphilipp­e nog klopte in de Brabantse Pijl. Ook toen in een onderlinge spurt. “Maar als ik dan zie hoe ik vorig jaar sprintte en hoe ik het nu doe, dat is dat gewoon dom. Ik maak een grote fout. Eerste deed Cosnefroy heel slim wat ook ik gedachten had: als eerste uit de bocht komen en dan, met de wind die van linksvoor kwam, rechts tegen het hek beginnen te spurten. Dat was al niet ideaal voor mij.”

“Vervolgens had ik nooit gedacht dat Alaphilipp­e al van zo ver zou aangaan. Daardoor raak ik een beetje ingesloten tussen de twee en moet ik te lang inhouden vooraleer ik echt mijn power kan leveren. Ik kon niet maximaal sprinten. Mijn eigen fout. Ik had de sprint zelf als eerste moeten lanceren. Ik kan mezelf wel voor het hoofd slaan. Dit is een fout die ik niet vaak maak.”

Kwaaie klant

Dat hij niettemin toch weer een van de beteren - zo niet de beste - in koers was? Dat hij zondag in Gent - Wevelgem al revanche kan nemen? Van der Poel had er even geen boodschap aan. “Omdat dit een gemiste kans was. En elke kans kan je maar één keer grijpen.” Bovendien, zag ook Van der Poel, heeft hij er met deze Alaphilipp­e duidelijk een kwaaie klant bij voor de Ronde van Vlaanderen. Zelfs al heeft de Fransman het Vlaamse Monument nog nooit gereden. “Maar als ik zie hoe hij hier in de Brabantse Pijl over de kasseien rijdt, moet je niet twijfelen: hij gaat ook in de Ronde vooraan zitten. Op die kasseienkl­im (de Moskesstra­at, red.) was hij telkens een van de beteren. Wat heel vergelijkb­aar is met de Paterberg en de Kwaremont. Hij is dus zeker een van de favorieten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium