Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mignolet leidt bal met vijf debutanten

- LUDO VANDEWALLE

11.000 supporters waren er voorzien, uiteindeli­jk mogen er maar 7.000 binnen in het Koning Boudewijns­tadion. Zij worden getuige van een debutanten­bal. Liefst vijf jongeren pakken vanavond hun eerste cap.

Duivels van het niveau Courtois, Witsel, De Bruyne, Lukaku,... stonden gisteren pas voor het eerst op het trainingsv­eld. Apart van de selectie die tegen Ivoorkust speelt. Zij komen vanavond niet in actie. Bondscoach Roberto Martinez kiest voor een experiment­eel elftal waar Vanheusden (21), Bornauw (21), Saelemaeke­rs (21), Kayembe (26) en Lukebakio (23) hun debuut zullen maken. Ze komen niet allemaal aan de aftrap maar ze zullen wel speelminut­en krijgen.

“Ik was onder de indruk van het niveau op de training”, stelt Roberto Martinez. “Oefenmatch­en bestaan niet meer. Ze moeten me tonen dat ze klaar zijn voor de Rode Duivels. Als ik straks 23 spelers nodig heb voor een toernooi, hou ik echt wel rekening met wedstrijde­n zoals deze. Nations League, EK, WK... Het staat allemaal tussen dit en twee jaar op het programma.”

Hongerig

Vanaken en Dendoncker vormen het centrale duo op het middenveld. Mignolet (101 selecties, 25 caps) zal de aanvoerder zijn van de jonge garde. “Deze jongeren zijn hongerig en hebben talent”, oordeelt de doelman, met zijn 32 jaar veruit de oudste. “Er is vrees wanneer onze zogenaamd oudere verdedigin­g (Alderweire­ld, Vertonghen, Vermaelen, red.)

zou stoppen. Ik heb geen schrik. Er is wel talent.”

Er staat vanavond nog wel wat op het spel. De Rode Duivels staan al sinds september 2018, meer dan twee jaar dus, op nummer één op de FIFA-ranking. Als marketingi­nstrument is dat belangrijk. Door met een experiment­eel elftal tegen Ivoorkust (60e op de FIFA-ranking) te spelen, kan België die plaats door een nederlaag wel kwijtspele­n.

“Mijn bedoeling is om lang bovenin die FIFA-ranking mee te draaien”, aldus Martinez. “Dan moet je jongeren klaarstome­n. De langere termijn is belangrijk­er dan deze momentopna­me.”

Casteels en Van Crombrugge zijn net vader geworden en haakten af. Ze worden vervangen door Roef en Teunckens. Chadli zei alweer af met een blessure. Over Vertonghen werd nog geen definitiev­e beslissing genomen. Mertens is nog steeds niet aangekomen. De speler van Napoli zit in quarantain­e na enkele positieve coronageva­llen bij zijn club. “Vanaf het kan, komt hij”, belooft bondscoach Martinez. “Maar als hij zoals voorzien veertien dagen in quarantain­e moet blijven, zullen we hem spijtig genoeg niet zien.”

“Mijn bedoeling is om lang bovenin de FIFA-ranking mee te draaien. Dan moet je wel jongeren klaarstome­n.” Roberto Martinez Bondscoach

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium