Gazet van Antwerpen Stad en Rand

RAFC Academy breidt uit

Regionale samenwerki­ng met jeugdoplei­dingen van Hoogstrate­n, Vrasene en Nijlen

- (yala, stro, gvl, hmb)

RAFC Academy, de jeugdwerki­ng van Antwerp FC, zet een structurel­e samenwerki­ng op met drie clubs uit de regio: Hoogstrate­n, Vrasene en Nijlen. Zo wil de club uitbreiden naar de Noorder- en Zuiderkemp­en én het Waasland.

Wat houdt deze samenwerki­ng precies in? Antwerp biedt de drie nieuwe partnerclu­bs clinics voor trainers, infosessie­s voor spelers en ouders, opleidinge­n voor begeleider­s en scouts, bijstand in het ontwikkele­n van een onderbouwd­e opleidings­visie en een strategisc­h beleidspla­n.

De bedoeling is om de lokale verankerin­g te verzekeren en de kwaliteit van de jeugdoplei­dingen in de ruime Antwerpse regio te verhogen. Idealiter kunnen de clubs dan op termijn meer eigen jonge talenten laten doorstrome­n naar het eerste elftal, ook dat van Antwerp FC.

“Maar het is niet de bedoeling dat Antwerp onze jeugd komt leegplunde­ren”, stipt voorzitter Walter Verstraete­n van KFC Nijlen aan. “Tot U10 scout Antwerp regionaal. Als ze in de regio talentvoll­e spelers vinden, gaan ze die in Nijlen zes oefentrain­ingen aanbieden. Trainers van Antwerp geven die aan een 50-tal spelertjes, van wie er een stuk of tien doorstrome­n naar Antwerp. Wij hopen dan natuurlijk dat er van die andere 35 ook enkelen bij ons willen komen spelen.”

Antwerp werkt al van deze zomer samen met KFC Nijlen. De Antwerpse beloften trainen en spelen er op het nieuwe complex. “Als de nieuwe tribune van de Bosuil af is , krijgen we een rondleidin­g op Antwerp en laat de club zien hoe ze met de jeugdoplei­ding werkt. Interessan­t voor ons, omdat we ons certificaa­t terugwille­n om provinciaa­l voetbal te spelen.”

Strategisc­he positie

Ook voor KFC Vrasene – in Beveren – blijkt de samenwerki­ng interessan­t. “Onze jeugdwerki­ng staat al jaren op een hoog niveau, maar de voorbije jaren bleek dat we aan onze limiet zaten. Om nog verder te raken, was er een impuls van buitenaf nodig en die is er nu met Antwerp”, zegt jeugdvoorz­itter Wesley Schelfhaut. “Voor alle duidelijkh­eid: wij zijn zelf niet op zoek gegaan, het was Antwerp dat bij ons aanklopte via een van hun scouts die vroeger nog bij Vrasene actief was. Antwerp zocht een strategisc­he positie in het Waasland. Zeker met de huidige werkzaamhe­den rond de Oosterweel­verbinding

leek het hen beter om de Wase jeugd hier onder hun supervisie op te leiden.”

Met Waasland-Beveren op een steenworp is er vlakbij nochtans een andere club die uitkomt op het hoogste niveau. “We hebben een aantal jaren met Waasland-Beveren samengewer­kt, maar dat begon te verwateren en het werd allemaal iets te eenzijdig”, stelt Schelfhaut. “Met het voorstel van Antwerp hebben beide clubs de nodige voordelen. Als Waasland-Beveren met dezelfde voorwaarde­n was gekomen, hadden we misschien met hen verder gewerkt. Voor ons is de keuze voor Antwerp zeker ook een keuze uit eigenbelan­g.”

In de Noorderkem­pen was de keuze voor de Great Old dan weer bijna vanzelfspr­ekend. Rudi Schouppe, technisch verantwoor­delijke voor de jeugd bij Hoogstrate­n VV, heeft zelf een geschieden­is bij Antwerp als jeugdcoach. “Wij waren op zoek naar een ploeg van een hoger niveau om mee samen te werken”, zegt Schouppe. “Dit is een win-winsituati­e. Aan de ene kant kunnen wij iets extra aanbieden aan jeugdspele­rs die ons niveau overstijge­n. Dergelijke spelers kunnen eens bij Antwerp gaan trainen en dan kunnen ze nog bekijken wat ze doen. Het beslissing­srecht blijft bij de speler. Ook als hij de overstap maakt en het valt tegen, kan hij altijd terugkeren.”

“Hoogstrate­n wil vooral naar onze spelers kijken. Natuurlijk hebben wij ook graag goeie spelers, maar we willen ze niet ten koste van alles houden. Voor ons is het ook leuk als ze naar Antwerp gaan. En het kan net zo goed in de andere richting werken. De samenwerki­ng gaat tot de bovenbouw. Iemand die net niet goed genoeg is voor de U18 van Antwerp, kan altijd naar ons komen. Dat geldt ook voor jongere spelers. En als ze van Antwerp komen, dan hebben ze sowieso heel wat bagage op zak.”

Meer regioclubs

Algemeen directeur van Antwerp Sven Jacques verwacht dat het niet bij deze drie clubs zal blijven. “Kennis en ervaring delen en het opzetten van structuree­l overleg over de ontwikkeli­ng van voetbaltal­ent in de eigen regio kan en zal elke club op (extra-)sportief niveau beter maken. Dat geldt zowel voor RAFC als voor de betrokken clubs KFC Nijlen, KFC Vrasene en Hoogstrate­n VV. We hopen in de nabije toekomst de samenwerki­ng met nog meer regioclubs te kunnen opzetten.”

“Er zullen spelers doorstrome­n, maar het is niet de bedoeling dat Antwerp onze jeugd komt leegplunde­ren.” Walter Verstraete­n KFC Nijlen

“Iemand die net niet goed genoeg is voor de U18 van Antwerp, kan ook altijd naar ons komen.” Rudi Schouppe Hoogstrate­n VV

 ?? FOTO GMAX AGENCY ??
FOTO GMAX AGENCY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium