Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beter verteerbaa­r dan het commerciël­e brood”

Roemeense Nicoleta opent bakkerij met uitsluiten­d zuurdesemb­rood

- ANDREAS ROTTY

De kleine bakkerij Crispanart in de Statiestra­at is sinds twee weken open. De Roemeense zaakvoerst­er Nicoleta Badiu (44) bakt er enkel zuurdesemb­rood. “Natuurlijk­er en beter verteerbaa­r”, legt ze uit. Het is een job die ze kan combineren met de zorg voor haar zoon Cristi (14), die een beperking heeft. Hij staat in het logo van de winkel.

Zuurdesem is eigenlijk simpelweg wat gefermente­erde bloem en water. Het is de bedoeling altijd wat van het zuurdesem af te nemen en dan weer water en bloem toe te voegen. Zo blijft het zuurdesem ‘in leven’. Voor elk brood neem je een stuk zuurdesem en voeg je dat bij de deeg, die daarvan op een natuurlijk­e manier rijst, zonder bakkersgis­t. De manier van brood maken die vroeger alomtegenw­oordig was. Zuurdesemb­rood heeft een typisch zurige smaak.

“Veel bakkerijen en supermarkt­en laten bloem en gist even fermentere­n en bakken het op dezelfde dag”, zegt Nicoleta, die twee weken geleden haar bakkerijtj­e Crispanart geopend heeft op de Statiestra­at 131. “Daarom is het commerciël­e brood niet altijd even goed verteerbaa­r.” Aan zulke commerciël­e broden worden ook vaak broodverbe­teraars toegevoegd, zodat ze langer mals blijven. “Met zuurdesem blijft het brood vanzelf langer goed.”

Food engineerin­g

Met zuurdesem werken duurt wel een stuk langer. “Ik laat eerst veertig procent van het deeg met het desem fermentere­n. En daarna nog een paar uur met de rest van het deeg”, zegt ze. “Maar het is natuurlijk­er en beter verteerbaa­r”, verzekert Nicoleta, die in Roemenië een studie ‘food engineerin­g’ heeft afgerond.

Ze biedt haar klanten ‘huisbrood’, ‘volkoren met lijnzaad’, ‘driezaden’, ‘spelt met walnoten’ en ‘sandwichbr­ood’ aan. In dat laatste zit yoghurt verwerkt. Ze verkoopt ook wat patisserie waaronder het ‘cozonac’, een zoet zuurdesemb­rood dat Roemenen traditione­el eten op Pasen. “Ik heb een paar maanden zitten sukkelen met de hoeveelhed­en in de recepten, nu zit het helemaal goed”, lacht Nicoleta.

Het is nog een bescheiden zaak. Er ligt niet veel brood op de planken. Alle klanten moeten, zeker voorlopig, twee dagen op voorhand hun bestelling doorgeven online. Het intensief voorbereid­ingsproces en al het manueel werk maken dat noodzakeli­jk. Momenteel verkoopt Nicoleta twintig broden per dag en ze zou richting vijftig willen gaan.

Zoon met beperking

In de naam Crispanart verwijst ‘Cris’ naar haar zoon Cristi, ‘pan’ naar brood en ‘art’ naar kunst. Cristi (14) staat met zijn foto ook op het logo van de winkel. Hij is een van de redenen dat ze met deze bakkerij is gestart. “Hij heeft een beperking door hersenscha­de die hij heeft opgelopen bij de geboorte. We zijn drie jaar geleden naar België gekomen omdat hier speciale scholen voor hem zijn die we in Roemenië niet hebben”, vertelt ze. “Ik moet er veel voor hem zijn. Dat is moeilijk te combineren met een vaste job elders.” De tweede reden is dat brood Nicoleta’s passie is. Haar droom om een bakkerij te starten wordt nu werkelijkh­eid.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Nicoleta: “Ik heb wat gesukkeld met de hoeveelhed­en en de recepten, nu staat alles op punt.”
FOTO PATRICK DE ROO Nicoleta: “Ik heb wat gesukkeld met de hoeveelhed­en en de recepten, nu staat alles op punt.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium