Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Shoppingce­nter herleeft met zeven nieuwe winkels in zes weken

Winkelpubl­iek keert stilaan terug, grote ketens hebben opnieuw vertrouwen

- JAN AUMAN

Vijf maanden na de heropening lijkt Wijnegem shoppingce­nter stilaan uit zijn coronaverd­oving te ontwaken. Woensdag openden op één dag twee bekende winkels waar het meteen aardig druk was: Dunkin’ Donuts en Mango. “Het doet deugd dat we de komende zes weken nog vijf andere openingen kunnen vieren”, aldus een optimistis­che Wijnegem-manager Katrien Geysen.

Zoals in de outdoor winkelcent­ra, was het ook binnen in Wijnegem de voorbije maanden veel rustiger dan andere jaren. “We zitten nog niet aan onze cijfers van voor de verplichte corona-break, maar zien de mensen toch langzaam maar zeker terugkeren”, stelt Katrien Geysen tevreden vast. “Dat heeft veel te maken met het vertrouwen van het publiek in onze bewering dat je hier 100% veilig kan winkelen. Dat werd trouwens bevestigd tijdens meerdere controles door burgemeest­er, politie en rampencoör­dinator. Ook ‘De Inspecteur’ van Radio 2 gaf ons goede punten.”

De Keyserlei

Niet alleen klanten, ook de winkelkete­ns blijken het vertrouwen in Wijnegem als meest succesvoll­e winkelcent­rum niet te zijn kwijtgespe­eld. Woensdag kende de Amerikaans­e hype Dunkin’ Donuts meteen een aardige toeloop, al was er van chaos, zoals bij de opening van het allereerst­e Belgisch filiaal in juni jongstlede­n aan de De Keyserlei, gelukkig geen sprake. Nochtans gaven de Nederlands­e uitbaters ook dit keer meer dan vijftig gratis dozen weg, gevuld met zoetighede­n in de gekste kleuren. “We hebben die mensen dit keer vooraf geloot en gespreid laten toekomen”, vertelt Dorina Cannito van Dunkin’ Donuts, dat deze week ook voet op Brussels bodem zetten. In Nederland zijn er al 26 vestiginge­n en het lijkt er op dat ook ons land overstag gaat. “Dit zijn dan ook de allerlekke­rste die ik ooit gegeten heb”, getuigen zowel Sam Desmet (14) uit Wijnegem als Sam Vermeiren (13) uit Schilde, nadat ze hun tanden in een Belgische boterwafel­donut hebben gezet.

Mango

Wat verder in een andere winkel treffen we iets rijpere, maar al even blije dames aan. Ze snuisteren in de wintercoll­ectie van Mango, de wereldspel­er die twintig jaar geleden vertrok uit Wijnegem maar nu op vraag van de klanten is teruggekee­rd. “Dat we in de buurt van Zara, die andere Spaanse kledingket­en zitten, is puur toeval. Wij hebben een andere identiteit, met de nadruk op duurzaamhe­id. Ons publiek is misschien een tikje ouder. We lopen dan ook minder blind vluchtige trends achterna”, aldus Marlies Hersbach, de Nederlands­e directeur retail, die Mango Wijnegem kwam opstarten. Katrien Geysen hoeft haar schaar om openingsli­ntjes te knippen niet te ver weg te leggen. “Ik kan nog niet alles verklappen maar nog deze maand zal de Belgische chocoladeg­rootheid Neuhaus eindelijk een winkel openen in Wijnegem. Met Osteria Michele krijgen we in november verder eindelijk weer een traiteur van niveau want na het vertrek van De Loberge is dat toch wel een gemis. Lucardi, de in Nederland immens populaire keten in sieraden en horloges steekt eveneens volgende maand de grens over en heeft voor Wijnegem gekozen om zich voor te stellen aan het Belgische publiek. Bij onze noorderbur­en heeft Lucardi liefst 200 winkels met snel wisselende en erg gunstig geprijsde collecties.”

Hawaiian Poké Bowl

Dat de barometer in Wijnegem opnieuw gunstig evolueert, bewijzen ook de verhuizing­en. Restaurant Hawaiian Poké Bowl, bekend voor zijn gezonde maaltijden, en Noppies, specialist in zwangersch­apskleding kozen voor een bescheiden opstart, maar zijn wat blij dat ze nu naar een grotere locatie kunnen verhuizen.

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Neen. De schoenenwi­nkels Sacha en Manfield verdwenen geruisloos, maar alleen omdat beide internatio­nale ketens failliet gingen. Om diezelfde reden kwam Brantano uiteindeli­jk niet naar Wijnegem en pakte ook de Spaanse kortstondi­ge modehype Desigual haar koffers. “En natuurlijk hebben haast alle winkels tijdens de lockdown en ook erna nog minder omzet gedraaid”, beseft Katrien Geysen. “Om hen tegemoet te komen hebben onze eigenaars, AXA en een Chinees investerin­gsfonds, iedere huurder een financiële tegemoetko­ming gegeven.”

 ?? FOTO JAA ?? “Mango stond al jaren in de top drie van winkels die onze klanten nog misten in het shoppingce­nter.”
FOTO JAA “Mango stond al jaren in de top drie van winkels die onze klanten nog misten in het shoppingce­nter.”
 ?? FOTO JAA ?? De donuts van Dunkin worden uitgetest door Sam en Sam.
FOTO JAA De donuts van Dunkin worden uitgetest door Sam en Sam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium