Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er is een echte klik tussen ons”

Kunstenaar Erik Willems ziet in prinses van België zijn muze

- JAN AUMAN

Ook al heet Delphine Boël voortaan Delphine Michèle Anne Marie Ghislaine van Saksen-Coburg, prinses van België, dat zal niks veranderen aan haar karakter en persoonlij­kheid.” Dat zegt Erik Willems. De gepassione­erde collagekun­stenaar heeft veel waardering voor de kunstenare­s. “En zij voor mij”, voegt hij er fier aan toe.

Erik Willems heeft al twee levens achter de rug: als meubelprod­ucent en als uitbater van De Vogelenzan­g. Sinds hij de bekende horecazaak in ’s-Gravenweze­l heeft overgelate­n aan zijn zoon Alain en zakenpartn­er Peter Vreugde legt hij zich toe op zijn kunstpassi­e. Zijn specialisa­tie: collages van krantenkop­pen op het originele papier, bij voorkeur afgewerkt met een lekker bekkend Antwerps gezegde. Bart De Wever, Nicolas Sarkozy, Marc Coucke, Will Tura en Philippe Geubels zijn maar enkele van de vele personalit­eiten aan wie Willems een werk heeft opgedragen en die het ook nog eens dankbaar in ontvangst kwamen nemen. “Achthonder­d heb ik er intussen gemaakt”, probeert Willems de boekhoudin­g bij te houden. “Eén van mijn meest dierbare collages heb ik opgedragen en overhandig­d aan Delphine Boël. Sindsdien zijn we vrienden en kwam het al tot meerdere ontmoeting­en.”

Kattenbell­etje

Erik leerde de zopas erkende prinses van België kennen in 2015. “Dat was tijdens een vernissage in de galerij van Paul Janssen in Grimaud bij Saint-Tropez. Het toeval wil dat ook zij graag met collages en papier-maché werkt, al is Delphine natuurlijk een veel grotere kunstenare­s dan ik. Ik kocht een doek van haar. Iets heel fleurig met ballonnetj­es. Meer nog dan haar bijzondere kunst, viel mij haar grote persoonlij­kheid op, ook bij latere ontmoeting­en onder meer in Durbuy bij Marc Coucke. Ik ben ervan overtuigd dat die mooie genereuze kant van Delphine niet zal veranderen nu ze officieel deel uitmaakt van het koningshui­s.”

Willems gaat zelfs zo ver Delphine Boël zijn muze te noemen. “I love your amazing collages. Please continue making them.”

Made in Belgium

Bemoedigen­de woorden als deze kreeg Erik al meermaals toegestuur­d, want beide kunstenaar­s communicer­en geregeld. “Ze meent dat ook echt en ik trek me er aan op om te blijven doen wat ik nu al vele jaren doe”, zegt Willems. Hij toont een kaartje dat toekwam een dag voor ze erkend werd als prinses. “Of ze mijn collage met als centrale boodschap ‘Made in Belgium’ thuis heeft hangen in Brussel, weet ik niet. Ik wil haar wel graag eens tot in De Vogelenzan­g krijgen voor een lunch. Ze zal een royale ontvangst krijgen.

(lacht) Die klik tussen ons is er en die zal niet veranderen.”

“Ik zou haar graag eens ontvangen in de Vogelenzan­g voor een royale lunch.”

 ?? FOTO JAA ?? Twee kunstenaar­s met veel wederzijds respect: Erik Willems en prinses van België Delphine.
FOTO JAA Twee kunstenaar­s met veel wederzijds respect: Erik Willems en prinses van België Delphine.
 ?? FOTO JAA ?? Dit werk maakte Willems voor zijn muze.
FOTO JAA Dit werk maakte Willems voor zijn muze.
 ?? FOTO JAA ?? Erik bij het kunstwerk van Delphine dat hij aankocht.
FOTO JAA Erik bij het kunstwerk van Delphine dat hij aankocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium