Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Versmachti­ng van de buurt”

Protest tegen bouwplanne­n aan Kardinaal Cardijnlaa­n

- JEF WIJCKMANS

Een aantal bewoners van de Kardinaal Cardijnlaa­n in Aartselaar zien een gepland appartemen­tsgebouw in hun wijk niet zitten. Ze vrezen aan het kortste eind te trekken nu de plannen stilaan concreet worden, en stapten naar de Raad van Vergunning­sbetwistin­gen.

In de Kardinaal Cardijnlaa­n ligt tussen de woningen met huisnummer­s 15 en 23 al jarenlang een stuk braakland. Het werd ooit door een koper als belegging aangeschaf­t en is nu in handen van projectont­wikkelaar Vergauwen uit Brasschaat. Die diende een bouwvergun­ning in om er appartemen­ten en parkeerpla­atsen te bouwen.

Origineel was de bouw voorzien van vier huizen en een aantal gelijkgron­dse parkeerpla­atsen. De aanvraag vermeldt nu een woonblok met twintig appartemen­ten en ondergrond­se parkings op twee niveaus. Het gemeentebe­stuur en de bestendige deputatie gaven een positief advies dat de omwonenden aanvechten.

Ze zijn bezorgd om de leefbaarhe­id van de buurt. “Het betekent verlies van groen, verkeerson­veiligheid en vergroting van de parkeerpro­blemen”, zegt Irma Wolters. “We vrezen ook barsten in de huizen omdat voor het droogpompe­n van de omgeving tot op grote diepte de waterhuish­ouding wijzigt.”

Politie

“Het is bekend dat de gemeente het dalend bevolkings­aantal wil counteren. Bovendien zijn nieuwe, jonge gezinnen belangrijk om de vergrijzin­g van de bevolking en dalende belastingi­nkomsten tegen te gaan. Maar deze beslissing aanvaarden we niet.” De buren organiseer­den zich in actiecomit­é Cardijn. Een bezwaarsch­rift kreeg al 140 handtekeni­ngen en een raadsman stapte met de klachten naar de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen.

“We krijgen van het gemeentebe­stuur niet meteen een luisterend oor” zegt Marc Rigaux. “We hebben zelfs de indruk dat we onvolledig­e of foutieve informatie krijgen. Foto’s nemen van de plannen mochten we niet. Ze dreigden zelfs ons door de politie uit het gemeentehu­is te laten zetten. Sommige beslissing­en zijn niet leuk maar moet je aanvaarden. Maar dit tart elke verbeeldin­g. Dit bouwplan is geen verdichtin­g maar een versmachti­ng van de buurt.”

Burgemeest­er

Kris Wils (NAP) stelde onlangs op de gemeentera­ad vragen aan het schepencol­lege over de plannen. Burgemeest­er Sofie De Wit (N-VA) antwoorde dat het om een nog lopend dossier gaat. “Het gaat om een oude verkavelin­g van vier woningen en dertig garageboxe­n, die vervalt en waar desgevalle­nd ook meergezins­woningen mogelijk zijn. Omdat de buren naar de raad voor vergunning­sbetwistin­gen gaan, kan ik over dit dossier echter geen verdere uitspraken doen.”

 ?? FOTO JW ?? Buurman Marc Roscam plaatst een protestbor­d over de verkavelin­g die achter hem aangekondi­gd staat.
FOTO JW Buurman Marc Roscam plaatst een protestbor­d over de verkavelin­g die achter hem aangekondi­gd staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium