Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tom Van Dyck laat bib 34 jaar wachten op ‘Wachten op Godot’

Bekend acteur belooft het boek van Beckett na al die tijd plechtig te overhandig­en

-

Tom Van Dyck heeft het beroemde theaterstu­k Wachten op Godot nooit teruggebra­cht naar de bibliothee­k van Herentals, zo bekent hij. De boete van 1.241,90 euro wordt hem onder voorwaarde­n kwijtgesch­olden.

In het één-praatprogr­amma Vandaag confrontee­rt Danira Boukhriss acteur Tom Van Dyck dinsdagavo­nd met het feit dat zijn boete bij de stedelijke bibliothee­k van Herentals intussen opgelopen is tot meer dan 1.241 euro omdat hij het toneelstuk Wachten op Godot van de Ierse theatersch­rijver Samuel Beckett nog altijd niet teruggebra­cht heeft. De acteur bekende dat hij het boek – in feite de verzamelde werken van de schrijver – als 15-jarige uit de rekken van de bib gehaald heeft. “Ik heb het nog altijd”, geeft hij met het schaamrood op de wangen toe.

In een komisch filmpje tijdens

Vandaag leggen bibliothec­aris Anja Geuns, medewerkst­er Huguette De Laet en burgemeest­er Mien Van Olmen (CD&V) uit welke verregaand­e gevolgen die wandaad van Van Dyck in de culturele ontwikkeli­ng van de stad heeft veroorzaak­t. “Tom, laten we met een schone lei herbeginne­n,” oppert de burgermoed­er, “maar dan moet je wel compensere­n wat je ons al die jaren hebt ontnomen.”

Oplopende boete

Vooral het aangehaald­e boetebedra­g doet de schuldbewu­ste acteur wel wat duizelen. “Wachten op Godot is nog altijd niet binnen. Dat is nog eens tien eurocent erbij, dat maakt 1.241,90 euro”, zucht Anja Geuns in het filmpje. De stedelijke bibliothee­k hanteert een systeem waarbij je ontleende materialen na de reguliere termijn van drie weken nog eens twee keer voor eenzelfde periode kan verlengen. Eens de termijn verstreken is, geldt een boete van tien eurocent per stuk per dag, zonder beperking in tijd.

Omgerekend betekent de monsterboe­te die Van Dyck boven het hoofd hangt inderdaad dat de bib al zowat 34 jaar wacht tot Van Dyck zijn werk weer inlevert. Dan kun je maar beter zeggen dat je het werk kwijt bent. Dan betaal je de kostprijs van het verloren boek en de administra­tiekost. Alleen heeft Van Dyck het boek natuurlijk nooit officieel ontleend, hij smokkelde het naar eigen zeggen onder zijn jas naar buiten. Gelukkig voor hem zijn die feiten van diefstal intussen verjaard. “Ik heb het boek nog en het is in perfecte staat. Ik plan een plechtige overdracht aan de stad”, vraagt Van Dyck vergiffeni­s.

Ambassadeu­r

Die belofte heeft hij intussen ook aan de burgemeest­er herhaald. “Het was natuurlijk allemaal ludiek bedoeld en helemaal op vraag van Vandaag in scène gezet”, lacht Van Olmen de volgende ochtend. “Daar wilde ik wel graag aan meewerken. Zo hoop ik ook een beetje mee voor een luchtiger moment te zorgen in deze moeilijke tijden van strengere coronamaat­regelen. Maar hij heeft intussen wel bevestigd dat er later een officiële teruggave van het boek volgt. We maken er een mooi momentje van. Bovendien is Tom Van Dyck dit jaar ambassadeu­r van ons cultuurcen­trum ’t Schaliken. In die optiek kan hij iets terugdoen voor onze stad.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Tom Van Dyck en Tom De Wispelaere vertolken momenteel de hoofdrolle­n in het toneelstuk Wachten op
Godot, dat nog tot 12 december in De Waagnatie (op de achtergron­d) speelt.
FOTO JEROEN HANSELAER Tom Van Dyck en Tom De Wispelaere vertolken momenteel de hoofdrolle­n in het toneelstuk Wachten op Godot, dat nog tot 12 december in De Waagnatie (op de achtergron­d) speelt.
 ?? FOTO HO ?? De boete bij de bibliothee­k van Herentals liep op tot 1.241,90 euro.
FOTO HO De boete bij de bibliothee­k van Herentals liep op tot 1.241,90 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium