Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Coronasubs­idies voor kansarme bewoners

Verborgen armoede

-

De stad Mortsel heeft een verdeling gemaakt van de federale en Vlaamse coronasubs­idies die ze onder de kansarmen verdeelt. Zelf wil het stadsbestu­ur ook meer op zoek gaan naar verborgen armoede, en zet daarvoor extra mensen aan het werk.

Het pakket steunmaatr­egelen voor deze doelgroep in Mortsel is goed voor 304.905 euro. Een van de mogelijkhe­den is een digipakket, mogelijk met laptop. Er worden ook voedselbon­nen verdeeld onder de cliënten van de sociale dienst. Alleenstaa­nden en eenouderge­zinnen die op de wachtlijst staan voor een sociale woning en nog geen recht hebben op een huurpremie ontvangen gedurende twee jaar maandelijk­s 50 euro. En eenouderge­zinnen met een verhoogde tegemoetko­ming ontvangen Mortselse cadeaubonn­en met een waarde van 100 euro.

“De kansarmoed­e bij kinderen is in Mortsel stevig toegenomen van 4% in 2009 tot 13,8% in 2019. Ruim 40 % van de eenouderge­zinnen kampt met armoede. Alleenstaa­nden en eenouderge­zinnen zijn ook oververteg­enwoordigd op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. We zetten met ons sociaal beleid dan ook bewust in op deze specifieke doelgroepe­n”, geeft schepen voor gelijke kansen Gitta Vanpeborgh (sp.a) aan.

Ook gaat de stad zijn team van opbouwwerk­ers met twee vaste en één tijdelijke medewerker uitbreiden. “Zij gaan echt op zoek naar mensen voor wie de drempel om naar de sociale dienst te komen nog te groot is. We gaan er werk van maken om naar de mensen toe te gaan. Zo werd onze UiTPas waar ook een sociaal tarief aan is verbonden, een groot succes. Dit komt omdat we een respectvol­le brief hebben gericht aan de doelgroep.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium