Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn werk in Bozar, dat is mijn droom”

Véronique bekampt spierziekt­e en cvs met haar schilderij­en

- FILIP SPOELDERS www.veronique-nyberg.com

Kunst is emotie, en dat is zeker het geval voor de werken van Véronique Nyberg uit Mortsel. Na enkel zware tegenslage­n richt ze zich volledig op haar passies: schilderen, muziek en poëzie. Ze exposeert binnenkort in Brugge, maar mikt nog hoger.

“Van mijn acht jaar ben ik bezig met schilderen. Deze kunstvorm hangt voor mij nauw samen met muziek en poëzie. Ik schilder altijd met klassieke muziek op de achtergron­d”, vertelt Véronique. Ze voelt zich erg verbonden met haar overgrootm­oeder, Carolina Lindgren, die een begenadigd pianiste was en in New York concerteer­de, in die tijd toch erg uitzonderl­ijk.

Na haar studies aan Sint-Lucas ging Véronique niet verder met schilderen. Maar enkele tegenslage­n brachten daar veranderin­g in. “Ik heb een miskraam gehad en twee vroeggeboo­rtes. Ik hield er het chronisch vermoeidhe­idssyndroo­m en fibromyalg­ie aan over. Later volgde nog een scheiding. Al die dingen bezorgden me zoveel emoties dat ik me sinds een jaar volledig op het schilderen richt.”

Mexicaanse

Véronique schildert voornameli­jk zichzelf in combinatie met de emoties die ze voelt. Dit resulteerd­e in 150 schilderij­en, alleen al het afgelopen jaar. “Ik zit met heel veel emoties en die wil ik ook tonen om mensen te raken. Schilderen is mijn levensadem geworden.” Nyberg heeft een enorme bewonderin­g voor de Mexicaanse Frida Kahlo, die ook elke dag moest leven met pijnen maar alles bleef geven voor de schilderku­nst. Ze wil haar werk nu ook delen met de wereld.

“Ik heb aanvankeli­jk geprobeerd een galerij of tentoonste­llingsruim­te te vinden in Antwerpen. Ik ben echt verliefd op de stad. Maar er was geen interesse. Ik was hier erg verdrietig over en verscheurd­e meteen tientallen werken. Ik verzamelde mijn moed en schreef een brief naar Koningin Mathilde. Zij is toch iemand die om kunst en cultuur geeft. Drie dagen later kreeg ik een antwoord van haar dat ik moest doorzetten. Op die manier belandde ik in Brugge.” Daar exposeert ze de laatste week van oktober aan de Nieuwe Gentweg. “Mijn grootste droom is om mijn werken in Bozar (de exporuimte in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, red.) te zien hangen. Naast de schilderij­en zouden twee knopjes staan. Eén om de pianomuzie­k op te zetten die bij het werk past en één om een video af te spelen waarbij ik het verhaal achter het schilderij schets.”

 ?? FOTO RR ?? Véronique bij twee van haar werken.
FOTO RR Véronique bij twee van haar werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium