Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Olga de otter maakt kinderen bewust van zwerfvuilp­robleem”

Nieuwe mascotte Antitankgr­acht

- (ella)

Leerlingen van Campus Kristus Koning kregen woensdag verteller Dirk Demey op bezoek. Hij las in primeur het verhaal van ‘Olga de otter’ voor.

GroenRand koos voor de otter als mascotte van de campagne tegen zwerfvuil. “De otter is al gespot in Brasschaat. Eind 2018 bevestigde het Instituut voor Natuuren Bosonderzo­ek (INBO) op basis van sporenonde­rzoek zijn aanwezighe­id in de Antitankgr­acht. Dat is goed nieuws, want het betekent dat het water hier al properder wordt. Otters eten namelijk vissen, en die moeten gezond zijn”, legt Dirk Weyler van GroenRand uit .

“Van ‘Olga de otter’ zijn 600 voorleesbo­ekjes verspreid in 94 basisschol­en en jeugdbeweg­ingen in Brecht, Brasschaat, Schilde, Schoten, Ranst, Zoersel, Malle, Kapellen, Stabroek en Kalmthout, de gemeenten langs de Antitankgr­acht. Bedoeling is dat het wordt voorgeleze­n aan de kinderen”, legt Sky Rymenants van GroenRand uit. Het voorleesve­rhaal is geschreven door Peter Jochems

en geïllustre­erd door Rodrik Steverlync­k, en speelt zich af in het bos langs de Antitankgr­acht.

Otter Olga, altijd op zoek naar een stukje rivier of gracht met proper water, vond dit in de ‘Grote Gracht’. Rommelop, een groene vuilnisbak, houdt er net als Olga niet van dat mensen vieze dingen zomaar weggooien in de natuur. Het blijkt de schuld van het Zwerfvuils­pook.

Joran De Niel (16) van paviljoen 2 begrijpt goed waarover het gaat. “Ik ga hier veel skaten in het skatepark in de Bethaniële­i en daar liggen altijd veel blikjes, sigaretten­peuken en aanstekers. We hebben dit in de zomer al eens opgeruimd, maar in één dag ligt het opnieuw vol. De groendiens­t komt het bakje wel legen, maar er komen best twee vuilbakken bij. Hopelijk helpt dit verhaal zodat jongeren stoppen met zwerfvuil achter te laten.”

Scholen en jeugdbeweg­ingen kunnen Dirk Demey op school uitnodigen: dirkhansde­mey@gmail.com, 0492.31.07.32

 ?? FOTO RR ?? Een tekening uit het boekje over Olga.
FOTO RR Een tekening uit het boekje over Olga.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium