Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ambtenaar verzweeg Chinese infiltrati­e

-

Een hoge Duitse ambtenaar hield in 2018 een gevoelig rapport van de Duitse inlichting­endiensten achter. Dat ging over de groeiende politieke invloed van China in de Duitse samenlevin­g, de politiek en het bedrijfsle­ven. Het document werd ‘beschadige­nd’ geacht voor de economisch­e banden met China. Dat schrijft de Amerikaans­e nieuwssite Axios. Het rapport kwam bij kanselier Angela Merkel terecht, maar werd niet breder verspreid in de Duitse regering.

Duitsland staat bekend als bijzonder verzoenend tegenover China. Vooral de belangen van de industrie en de autosector spelen daarin een rol. Maar bezorgdhei­d over China’s groeiende invloed bij politieke elites, die mogelijk overgaat in ongeoorloo­fde beïnvloedi­ng, groeit overal in Europa.

Nauwe banden

De voormalige Duitse ambassadeu­r in China, Volker Stanzel, zei aan Axios dat de Chinese Communisti­sche Partij veel heeft bereikt door nauwe banden aan te knopen met buitenland­se bedrijfsle­iders. “En die praten met hun regering en zijn het gewend dat er naar hen geluisterd wordt.” De inlichting­sdiensten wilden niet te reageren op het bericht.

Ook Politico meldt dat Duitsland een “bijna onwezenlij­k” zachte houding aanneemt tegenover China, of het nu gaat over de annexatie van Hongkong, de mensenrech­tenschendi­ngen in Xinjiang of ongeoorloo­fd protection­isme. Nochtans klagen ook kleinere Duitse bedrijven over de Chinese praktijken, maar de industriël­e reuzen vrezen dat een assertief Chinabelei­d hen kan schaden. Met de Brexit, de coronacris­is en de afgenomen Amerikaans­e vraag naar Duitse producten is de Chinese markt een belangrijk­e sterkhoude­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium