Gazet van Antwerpen Stad en Rand

28 miljoen euro voor T-Rex Stan

Anonieme bieder geeft fortuin uit aan zeldzaam skelet dat in Brussel tentoon staat Mecenas

-

Heel wat musea hadden zich maar al te graag de nieuwe eigenaar genoemd van de uiterst zeldzame ‘Stan’, een van de meest complete skeletten van een Tyrannosau­rus Rex. Maar tegen het opbodgewel­d van een aantal vermoedeli­jk anonieme verzamelaa­rs was geen enkele wetenschap­pelijke of openbare instelling opgewassen. Tijdens de onlineveil­ing bracht de T-Rex uiteindeli­jk 28 miljoen euro in het laatje.

Om een afgietsel van het skelet van Stan – naar zijn ontdekker en amateurpal­eontoloog Stan Sacrison – te zien, betaal je maar 7 euro. Ver hoef je er ook niet voor te gaan. De kopie van het vier meter hoge en twaalf meter lange dinosaurus­geraamte staat in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwete­nschappen (KBIN) in Brussel.

Voor het originele exemplaar van de Tyrannosau­rus Rex die in 1987 werd ontdekt op een terrein in het Amerikaans­e South-Dakota, moest de anonieme koper veel meer geld over hebben. De nog onbekende persoon bood ruim tien keer zoveel als de instelprij­s en vier keer zoveel als het gerenommee­rde veilinghui­s

Christie’s de opbrengst had geschat. Ter vergelijki­ng: in 1997 werd voor het laatst een gelijkaard­ig skelet van een andere T-Rex geveild. Het natuurhist­orisch museum in Chicago legde toen met de hulp van enkele gulle geldschiet­ers het voormalige recordbedr­ag van 7 miljoen euro neer.

Speculeren op dino’s

De kans is volgens velen klein dat een museum of een openbare instelling het majestueuz­e skelet heeft aangekocht. Dan zou dat vermoedeli­jk nu al zijn bekendgema­akt. “Exclusieve fossielen worden meer en meer gezien als een kunstwerk. Iedereen weet dat in de kunstwerel­d enorm gespeculee­rd wordt. We merken tegenwoord­ig dat veel rijke verzamelaa­rs de aankoop van zeldzame overblijfs­elen van dinosaurie­rs als een investerin­g zien”, zegt paleontolo­og Koen Stein van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwete­nschappen in Brussel.

“In mijn ogen is geen enkel skelet

zoveel geld waard. In het geval van Stan is het jammer dat de prijs nog maar eens werd opgedreven. Het wordt zo voor een museum steeds moeilijker en misschien zelfs onmogelijk om nog exclusieve skeletten aan te kopen. Terwijl een museum dat soort fossielen wel aan het grote publiek toont.”

Stein hoopt dat het skelet werd gekocht door een mecenas die de T-Rex zal uitlenen aan een museum, zodat het grote publiek hem kan blijven bezichtige­n.

“Het wordt voor een museum steeds moeilijker en misschien zelfs onmogelijk om nog exclusieve skeletten aan te kopen.”

 ?? FOTO AFP ?? Het skelet is zo uniek omdat er in totaal maar zo’n vijftig tyrannosau­russen werden teruggevon­den.
FOTO AFP Het skelet is zo uniek omdat er in totaal maar zo’n vijftig tyrannosau­russen werden teruggevon­den.
 ?? FOTO AFP ?? Het vorige recordbedr­ag voor een T-Rex lag op 7 miljoen euro.
FOTO AFP Het vorige recordbedr­ag voor een T-Rex lag op 7 miljoen euro.
 ?? FOTO AMG ??
FOTO AMG

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium