Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meeste ondernemer­s kennen cijfers van hun eigen bedrijf niet

Onderzoek van Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen legt pijnpunt bloot

- CHRISTOF WILLOCX

De meeste ondernemer­s weten niet hoeveel winst ze op hun producten maken of welke producten het meest bijdragen tot hun omzet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ).

Elke woensdag zendt televisiez­ender Eén het programma Andermans Zaken uit. Komiek Kamal Kharmach probeert daarin verlieslat­ende ondernemin­gen opnieuw gezond te maken. Uit de getuigenis­sen in dat programma blijkt vaak dat de ondernemer­s te weinig bezig zijn met de cijfers van hun bedrijf. “Die getuigenis­sen zijn geen uitzonderi­ng. Ondernemer­s werken in ons land gemiddeld 55 uur per week, maar weten amper wat hun harde labeur opbrengt”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van het NSZ.

“We hebben een rondvraag gedaan bij 904 zelfstandi­gen in België. Daaruit blijkt dat liefst twee op de drie ondernemer­s totaal niet weet hoeveel procent van hun omzet naar een bepaald product of dienst gaat. En zes op de tien ondernemer­s kent de winstmarge­s van de eigen producten of diensten niet. Ze nemen hun beslissing­en niet op basis van cijfers, maar volgen hun buikgevoel of spelen in op trends. Veel zelfstandi­gen zitten wel een keer per jaar samen met hun boekhouder, maar praten dan alleen over investerin­gen en leningen. Niet over marge- of kostprijsb­erekening. Dat zijn nochtans cruciale elementen om de winstgeven­dheid van een bedrijf op te krikken”, zegt Mattheeuws.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 80% van de zelfstandi­gen geen zakenplan volgt en niet bezig is met het uittekenen van een strategie voor de toekomst van hun bedrijf. NSZ gaat de resultaten van het onderzoek bespreken met de ministers van Economie en Middenstan­d in de federale regering. “We moeten ondernemer­s meer begeleiden, met steun van de overheid”, zegt Mattheeuws.

 ?? FOTO HERMAN RICOUR ?? Christine Mattheeuws, voorzitter van het NSZ.
FOTO HERMAN RICOUR Christine Mattheeuws, voorzitter van het NSZ.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium