Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die uithaal van De Wever? Wij schrokken er ook van”

‘Gert Late Night’ viert 200ste aflevering met terugblik op spraakmake­nd seizoen

- DENNIS VAN GOETHEM

De Slimste Mens ter Wereld staat klaar in de coulissen, dus mogen Gert Verhulst (52) en James Cooke (35) weer aan wal na zes weken op de Evanna. Maar niet voordat ze het achtste seizoen van Gert Late Night in schoonheid afsluiten, met hun 200ste aflevering. Dat doet het duo vanavond met een terugblik. En misschien komt er nog een verrassing uit onverwacht­e hoek. “Al zal koning Filip niet toehappen, denken we. En Trump moet ook nog even thuisblijv­en, zeker?”

Drie weken Blankenber­ge, drie weken Antwerpen. Nog steeds geen slaapgaste­n in de kajuiten, maar toch een mooie rist bezoekers op de zetel. En de rubriek

Bedgeheime­n overschree­d de kaap van 150 biechtmome­nten. Gert Verhulst en James Cooke kunnen alweer terugblikk­en op een mooi seizoen Gert Late Night. Ze vieren ook een jubileum, want vanavond is hun talkshow aan de 200ste aflevering toe. Iets wat de vrienden nooit hadden durven te dromen.

“Ik weet nog hoe Gert en ik halfweg het eerste seizoen in de jacuzzi op het bovendek zaten”, vertelt Cooke. “Een snikhete dag. Stel je voor, zeiden we, dat we hier binnen drie jaar nog zitten. En kijk, we doen het al vier jaar. Tuurlijk vragen we onszelf soms af wanneer het tijd is om op te houden. Maar zolang er kijkers zijn, gaan we door.”

Geen krat wijn

Aan stoppen moeten ze nog lang niet denken. Met 392.000 kijkers bij de start lokte Gert Late Night

50.000 Vlamingen meer dan een jaar ervoor. Ondanks fel tegengewel­d van de concurrent­ie. “Zonder Vive le vélo deden we het misschien nog beter”, zegt Verhulst. “Televisiem­aken blijft een onzeker beroep, je lot ligt in handen van het publiek. Maar we zijn opnieuw heel tevreden. Moe, maar tevreden.”

Al valt het deze keer nog mee met die vermoeidhe­id. “Zes weken non-stop aan zo’n programma werken, is lang. Maar we waren opnieuw overgeleve­rd aan de coronamaat­regelen. Dat wil zeggen: thuis slapen, en geen drankjes achteraf. We sliepen drie uur langer dan in normale omstandigh­eden, dan haalde iemand als Marc Coucke na de show weleens spontaan een krat wijn boven. We

kruipen straks dus niet van de boot met een beademings­toestel. Gewoon wat murw, meer niet.”

Gezegd is gezegd

Naar het meest spraakmake­nde moment van afgelopen seizoen is het niet lang zoeken: de boude uitspraken van Bart De Wever (N-VA) over de nieuwe regering. “We maken ze kapot vanuit de oppositie.” En ook: “De liberalen zullen op de knieën moeten gaan en wat moeten doorslikke­n.”

“Daar schrokken we zelf van”, zegt Verhulst. “Wel jammer dat De Wever nadien in De zevende

dag zei dat het door de cafécontex­t van ons programma kwam. Dat is niet leuk om te horen.” Cooke: “Ik vind dat we eerder een goeie brasserie zijn waar je een lekkere croque monsieur kan eten. (lacht) We hebben trouwens getwijfeld of we het wel zouden uitzenden. Die afweging maken we altijd. Maar De Wever wist goed genoeg dat de camera’s draaiden.”

Of ze meteen wisten dat ze nationaal nieuws beet hadden? “Helemaal niet. Het was bedoeld als grap, dus we verwachtte­n niet dat er zo veel stof zou opwaaien. Andersom dachten we dat andere opmerkinge­n in onze zetel een dag later in alle kranten zouden staan. En toen gebeurde niks. Raar hoe dat werkt. Maar voor alle duidelijkh­eid: we gaan niet op zoek naar zulke uitspraken.”

De opvallends­te gast blonk dan weer uit in afwezighei­d: de Nederlands­e entertaine­r Gordon. “Eerst moest hij op het laatste nippertje afzeggen door corona, waardoor we de hele show moesten omgooien. Daarna werd hij thuis overvallen. Die man heeft een verschrikk­elijke tijd achter de rug. Dus staat hij bovenaan onze lijst voor volgend jaar. We gaan hem soigneren.”

10 kilo lichter

De comeback van het jaar was voor kokkin Annie, die tijdens de lockdown moest thuisblijv­en. Haar menu’s paste ze deze keer noodgedwon­gen aan, want Verhulst en Cooke wilden vermageren. “En we zitten op schema”, zegt Verhulst. “Vooral omdat we meer groenten aten. Samen zijn we tien kilo kwijt. Schrijf maar dat er bij mij wat meer af is dan bij James.”

Of er vanavond verrassing­en gepland staan voor de jubileumaf­levering, houden Verhulst en Cooke nog stil. “Er liggen nog wat opties open qua special guests. Al zal koning Filip niet toehappen, denken we. En Trump moet ook nog even thuisblijv­en, zeker? Sowieso gaan we terugblikk­en. Niet alleen op de afgelopen weken, maar ook de vorige jaren. Dat wordt emotioneel.”

Dat beseft vooral Cooke als geen ander. “150 keer in bed gaan liggen om over gevoelens en geheimen te praten, da’s niet niks. Komt daar nog eens bij wat er allemaal in die zetel is gebeurd. Gert die samen met André Hazes

Kleine jongen zong voor zijn zoon Viktor? Ik moet er maar aan denken, en ik begin weer te blèten.”

“Televisiem­aken blijft een onzeker beroep, je lot ligt in handen van het publiek. Maar we zijn opnieuw heel tevreden. Moe, maar tevreden.”

 ?? FOTO GERT LATE NIGHT ?? Dit seizoen haalden James en Gert 50.000 meer kijkers dan vorig jaar. “Soms vragen we ons af wanneer het tijd is om op te houden, maar zolang er mensen kijken, gaan we door.”
FOTO GERT LATE NIGHT Dit seizoen haalden James en Gert 50.000 meer kijkers dan vorig jaar. “Soms vragen we ons af wanneer het tijd is om op te houden, maar zolang er mensen kijken, gaan we door.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium