Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De kloof van 248 miljoen

Vrouwen verdienen helft van mannen in Hollywood

-

Crisis of niet, ‘the rich and famous’ van Hollywood blijven ook in 2020 goed boeren. Dwayne ‘The Rock’ Johnson (48) en Sofia Vergara (48) mogen zich dit jaar de best verdienend­e acteur en actrice noemen. Maar opnieuw gaapt een groot gat tussen mannen en vrouwen: Johnson verdiende meer dan het dubbele van Vergara. En opgeteld staken de tien best betaalde mannen 250 miljoen euro meer op zak dan hun vrouwelijk­e collega’s.

Dat Hollywood graag blijft dwepen met diversitei­t, lieten de Oscars onlangs weer blijken: films die aanspraak willen maken op het beeldje voor beste film moeten vanaf 2024 voldoende aandacht besteden aan “inclusivit­eit”. Lees: gelijke vertegenwo­ordiging van onder meer geslacht, geaardheid en afkomst. Maar qua gelijke betaling heeft de filmindust­rie het nog steeds niet begrepen.

Volgens de jaarlijkse Forbes-lijst met de best betaalde filmsterre­n verdienden de top tien bij de mannen opgeteld 463,6 miljoen euro. Ruim het dubbele van de hoogst gerangschi­kte vrouwen, die samen 215,9 miljoen euro binnenhaal­den. Loonkloof: zo’n 248 miljoen euro.

Grootverdi­ener Dwayne Johnson staat voor het tweede jaar op rij bovenaan bij de mannen, met een loonbrief van 74 miljoen euro. Dat dankt hij vooral aan Netflix: voor zijn nieuwe film Red Notice betaalde de streaming-gigant liefst 20 miljoen aan de

Jumanji- en Fast & Furious-ster.

Bij de vrouwen staat opvallend genoeg geen filmster, maar een tv-actrice op één: Sofia Vergara, bekend van de sitcom Modern Family. In het laatste seizoen stak ze per aflevering ongeveer 425.000 euro op zak. Dat, samen met een eigen meubel- en kledinglij­n en een zitje in de jury van America’s Got Talent, leverde Vergara 36,5 miljoen euro op. Iets minder dan de helft van Johnson.

Omdat door corona veel projecten stilliggen en de bioscopen gesloten blijven, doen de acteurs van het witte doek het plots heel wat minder goed. Zo verdwijnt Vergara’s voorganger Scarlett Johansson zelfs uit de top tien: de Avengers-actrice verdiende ‘maar’ 34 miljoen euro, in plaats van haar 47 miljoen vorig jaar.

In het lijstje met actrices maken Angelina Jolie en Gal ‘Wonder Woman’ Gadot het podium volledig, met respectiev­elijk 30 en 27 miljoen euro. Bij de mannen pakken Ryan Reynolds en Mark Wahlberg zilver en brons. Ook daar valt het gapende verschil met hun vrouwelijk­e collega’s op: Reynolds verdiende het voorbije jaar 61 miljoen dollar, Wahlberg 49 miljoen.

 ?? FOTO REUTERS ?? Sofia Vergara mag zich met 36,5 miljoen euro de best verdienend­e actrice van het jaar noemen.
FOTO REUTERS Sofia Vergara mag zich met 36,5 miljoen euro de best verdienend­e actrice van het jaar noemen.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Dwayne ‘The Rock’ Johnson, de best verdienend­e acteur, had dit jaar een loonbrief van 74 miljoen euro.
FOTO PHOTO NEWS Dwayne ‘The Rock’ Johnson, de best verdienend­e acteur, had dit jaar een loonbrief van 74 miljoen euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium