Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Horeca draait 39% minder omzet dan vorig jaar

Bevraging Nationale Bank: meer dan helft van zaken vreest facturen niet meer te kunnen betalen

- CHRISTOF WILLOCX

Meer dan de helft van de horecazake­n in België vreest de facturen binnen het half jaar niet meer te kunnen betalen, zonder nieuwe lening of extra eigen geld om in de zaak te investeren. Dat blijkt uit een bevraging die de Nationale Bank eind september heeft laten uitvoeren. De horecasect­or haalt ook 39% minder omzet dan vorig jaar, terwijl het omzetverli­es in andere sectoren gemiddeld ‘maar’ 14% is. Net nu moeten cafés in Brussel vanaf vandaag een maand dicht en moeten cafés in de rest van het land om 23u sluiten. “Door geen compensati­e te geven voor die extra maatregele­n, dreigt de overheid een heel sociaal weefsel kapot te maken”, zegt econoom Geert Noels.

Cafés moeten vanaf vrijdag om 23u sluiten in plaats van om 1u en mogen maximaal vier mensen aan een tafel laten zitten. In Brussel sluiten de cafés zelfs voor een maand. “Door geen compensati­e te geven voor die extra maatregele­n, dreigt de overheid een heel sociaal weefsel kapot te maken”, zegt econoom Geert Noels.

Het gaat slecht met de horeca. Dat blijkt onder meer uit een maandelijk­s onderzoek van de Nationale Bank. Uit een bevraging van zo’n tweehonder­d horecabedr­ijven blijkt dat de sector eind september 39% minder omzet draaide dan vorig jaar. Dat is, op de evenemente­nsector na, het slechtste cijfer van de hele economie. Het gemiddelde omzetverli­es van alle sectoren is ‘maar’ 14%.

Veel horecazake­n vrezen dan ook dat ze snel kopje-onder zullen gaan. 54% van de cafés en restaurant­s zegt binnen het half jaar de rekeningen niet meer te kunnen betalen, als ze geen extra lening krijgen of geen extra eigen geld in de zaak stoppen. 16% van de horecazake­n zegt zelfs onomwonden binnen de zes maanden het faillissem­ent te moeten aanvragen.

Die pessimisti­sche vooruitzic­hten vertalen zich nu nog niet in stijgende faillissem­entscijfer­s, omdat de rechtbanke­n door corona vertraging hebben in het uitspreken van vonnissen en omdat de federale overheid enkele steunmaatr­egelen heeft bedacht, zoals tijdelijke werklooshe­id. Maar Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt dat er geen extra steun komt om de verstrengi­ng van maatregele­n bij cafés op te vangen. “Het sluitingsu­ur vervroegen is iets anders dan volledig sluiten. De politiek van de Vlaamse regering is om faillissem­enten tegen te gaan, niet om elke euro verlies te compensere­n”, zegt hij.

Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING België, vreest echter dat de strengere maatregele­n voor cafés de sector grote schade zullen toebrengen. “Zeker nu de

Geert Noels

Econoom zomer voorbij is en mensen in veel zaken dus niet meer op een terras kunnen zitten”, zegt hij. “Er was al een capaciteit­sverlies omdat klanten anderhalve meter afstand moeten houden, en dat plaatsverl­ies wordt nu nog groter.”

Compensati­e

Matthias De Caluwe, afgevaardi­gd bestuurder van Horeca Vlaanderen, eist dat er compensati­es komen. “Als de overheid een noodzakeli­jke gezondheid­smaatregel oplegt aan een sector, is het logisch dat er meteen een passende compensati­e bij wordt aangekondi­gd. Dat is hier niet gebeurd”, zegt De Caluwe. “Wij begrijpen niet waarom onze sector wordt geviseerd. Op 8 juni is de horeca na de lockdown terug opengegaan. Het aantal besmetting­en is in de maand daarna verder gedaald. Het is dus niet bewezen dat de opstoot van het aantal besmetting­en aan de cafés ligt.”

Econoom Geert Noels heeft sympathie voor de horecasect­or. “Door geen compensati­e te geven voor de strengere maatregele­n, dreigt de overheid een heel sociaal weefsel kapot te maken”, zegt Noels. “Nu worden er vooral maatregele­n opgelegd die voor alle sectoren hetzelfde zijn, zoals de tijdelijke werklooshe­id en de uitstel van betaling van sociale bijdragen. Maar uit de cijfers van de Nationale Bank blijkt duidelijk dat bijvoorbee­ld de horeca door de coronacris­is veel harder wordt getroffen dan andere sectoren.

Een café zal in deze omstandigh­eden ook veel moeilijker een lening krijgen bij een bank. De overheid moet dus ingrijpen, bijvoorbee­ld door in de komende drie maanden de sociale bijdragen van cafés kwijt te schelden. Als landbouwer­s iets overkomt, is er een rampenfond­s. Cafés moeten dus ook extra steun kunnen krijgen.”

“Door geen compensati­e te geven, dreigt de overheid een heel sociaal weefsel kapot te maken.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium