Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gentse student en Kempenaar riskeren 5 jaar cel voor verspreidi­ng naaktbeeld­en

Twee mannen achter verspreidi­ng van naaktbeeld­en BV’s riskeren vijf jaar cel

- DIRK COOSEMANS MARK EECKHAUT

De onderzoeks­rechter in Brussel heeft twee jonge mannen gearrestee­rd die onder het schuilprof­iel “Eveline” de BV’s Stan Van Samang, Sean Dhondt en Peter Van De Veire zover kregen dat ze expliciete blootfilmp­jes van zichzelf stuurden. Een mannelijke student van 22 uit Gent deed zich voor als stoeipoes “Eveline”. Een kennis van hem, een 27-jarige uit de Kempen, verspreidd­e de beelden op Grindr, een datingapp voor homo’s. Ze riskeren vijf jaar cel.

De zaak barstte goed één maand geleden los. Half Vlaanderen kreeg via WhatsApp uiterst expliciete beelden toegestuur­d van zowel Peter Van De Veire, Sean Dhondt als Stan Van Samang. Uiteindeli­jk diende Stan Van Samang een klacht in en kwam de zaak bij de onderzoeks­rechter in Brussel en de Computer Crime Unit terecht die nu een doorbraak wist te forceren. Twee mannen zijn opgepakt. Een student van 22 uit Gent en een kennis van hem van 27 jaar uit de Kempen.

De eerste, de student was de man die de BV’s via instagram en Kik contacteer­de onder het valse lokprofiel “Eveline”. Hij stuurde daarbij zelf expliciete beelden van een naakte vrouw door naar de BV’s die daarop ‘antwoordde­n’ met eigen filmpjes. De beelden voor zijn alter ego Eveline haalde hij zelf gewoon van blootsites op het internet. Blijkbaar kreeg niet elke BV dezelfde “Eveline” op zijn scherm en wisselde de verdachte al eens af van ‘genrebeeld’. In de hele zaak zou er uiteindeli­jk geen vrouw betrokken zijn.

“Voor de kick”

De tweede, een ‘contact’ van de student uit Gent en zelf afkomstig uit de Kempen, kreeg de beelden in handen en plaatste ze op Grindr, de homo-variant van de datingapp Tinder. Door de Kempenaar raakten de beelden over heel het land verspreid. Hij is de zogenaamde “superversp­reider”.

De mannen beweren dat ze geen kwade bedoelinge­n hadden. De Gentenaar zou verklaard hebben dat hij het deed “voor de kick” en dat “hij graag beelden van blote mannen verzamelt”. Er is geen sprake van dat de twee de BV’s zouden gechanteer­d hebben of dat ze geld voor de beelden zouden gevraagd hebben, zo vernemen we nog van een welingelic­hte bron.

De student uit Gent zou overigens al een jaar of vier bezig zijn met dergelijke praktijken. Hij maakte al meer slachtoffe­rs. Nog minstens drie bekende Vlamingen zouden door hem misleid zijn en zouden hem expliciete beelden toegestuur­d hebben. Onder zijn slachtoffe­rs zijn ook onbekende Vlamingen. Een aantal zou eerder al klacht tegen de man ingediend hebben.

IP-adres

De politie raakte het duo nu op het spoor omdat de man uit de Kempen onzorgvuld­ig zou geweest zijn. Hij liet ergens een IPadres rondslinge­ren waardoor de speurders hem aan de beelden konden linken. De man werd ondervraag­d en praatte meteen zijn Gentse kompaan aan de galg. Beiden hebben bekentenis­sen afgelegd.

“We zijn heel dankbaar en blij met het efficiënte optreden van politie en gerecht”, zegt Tom Bauwens, de raadsman van Stan Van Samang. “We zijn ook heel tevreden met de medewerkin­g van Google en Facebook om de beelden offline te halen”, aldus Bauwens. In de marge vernamen we dat nu ook Peter Van De Veire zich zou aangeslote­n hebben bij de klacht van Van Samang. Zijn advocaat wou niets kwijt over de zaak.

De onderzoeks­rechter besliste om de man van 22 uit Gent aan te houden. De man van 27 uit de Kempen werd vrijgelate­n onder voorwaarde­n. Ze riskeren vijf jaar cel en 80.000 euro boete voor het verspreide­n van naaktbeeld­en zonder toestemmin­g.

 ??  ??
 ?? FOTO © VRT - 2018. FOTO BELGA. FOTO LIEFDE VOOR MUZIEK. ?? Stan Van Samang
Peter Van De Veire
Sean Dhondt
FOTO © VRT - 2018. FOTO BELGA. FOTO LIEFDE VOOR MUZIEK. Stan Van Samang Peter Van De Veire Sean Dhondt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium