Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vier weken sluiten? Onrechtvaa­rdig”

Brusselse cafébazin met roots in Aartselaar vreest voor haar iconische kroeg Au Daringman

- GREG VAN ROOSBROECK

Martine Peeters, bazin van het tot over de landsgrenz­en bekende Au Daringman in het centrum van Brussel, vreest voor het voortbesta­an van haar kroeg. “Een broeihaard?”, zegt de Brusselse met roots in Aartselaar. “Ze hebben geen enkele keer gevraagd naar telefoonnu­mmers. En ik ken niemand die ziek is.”

De legende wil dat Au Daringman twintig jaar geleden al eens de deur moest sluiten om 14u. Omdat de klanten al van 9u aan het drinken waren en toch iedereen zat was. Maar daags nadien ging de misschien wel bekendste bruine kroeg van Brussel opnieuw open. Om andermaal koffie, bier en alles daartussen te serveren.

Afgelopen nacht deed Martine Peeters (62) om 1u de deur dicht. Om de eerstvolge­nde vier weken niet meer te openen. In maart, april en mei kon ze die opgelegde pauze nog hebben. “Ik heb altijd gewerkt. Het was geleden van mijn humaniora dat ik nog eens stilgezete­n had. En het weer was goed. Maar nu? Ik zie het niet zitten. Ik wil werken en ik wil mensen zien. Volgens alle regels. Maar wel werken.”

“Een broeihaard? Zever”

Ze is geschrokke­n van de beslissing, geeft ze toe. “Ik hoorde dat het erg was met de cafés in Parijs. Ik dacht nog: misschien gaan ze ons hier een weekje sluiten. Maar vier weken? Ik noem dat onrechtvaa­rdig. In vier maanden tijd is niemand komen vragen achter telefoonnu­mmers. Ik ken hier ook niemand die ziek is. De cafés een broeihaard? Dat is zever.”

De Britse krant The Guardian plaatste Au Daringman in een lijst van beste bars ter wereld. Vaste klanten zeggen steevast dat ze een pint gaan pakken chez Martine, ook de Nederlands­taligen die het café op de Vlaamseste­enweg frequenter­en. Gisterenav­ond gaf Martine diezelfde vaste klanten nog snel dezelfde consumptie­s. Zoals ze dat al twintig jaar doet. Maar vandaag valt alle zekerheid weg.

“Na de lockdown heb ik kunnen overleven dankzij het terras van mijn overburen, want binnen is het te klein voor corona. Maar deze maand? Ik hoor dat er geen geld meer is om de horecazake­n te steunen. Dat kunnen ze niet maken, denk ik dan. Maar als dat inderdaad het geval is, vrees ik voor het voortbesta­an van mijn zaak. Dit had ik echt niet verwacht.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Martine Peeters ziet de toekomst somber in.
FOTO BART DEWAELE Martine Peeters ziet de toekomst somber in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium