Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En plots wil iedereen een tuin of een terras

- KRISTOF SIMOENS TOM LE BACQ

Na de forse klap in het tweede kwartaal – corona, weet u wel – heeft de vastgoedma­rkt zich de voorbije drie maanden flink hersteld, zo blijkt uit de nieuwe Notarisbar­ometer. De forse toename van het aantal kandidaat-kopers, die ook nog eens de lat hoger legden, zorgde voor een flinke prijsstijg­ing: een woonhuis kost nu gemiddeld 12.000 euro meer dan vorig jaar, een appartemen­t zelfs 15.000 euro. Goed nieuws voor eigenaars en beleggers, minder voor huizenjage­rs.

Na een bedroevend tweede kwartaal, qua verkoop zelfs het slechtste in vijf jaar tijd, heeft de vastgoedma­rkt zich verbazend vlug hersteld. “Akkoord, we zitten voor het hele land nog altijd circa 3,5% onder het aantal transactie­s van dezelfde periode een jaar eerder, in Vlaanderen zelfs nog 4,7%. Maar vooral augustus en zeker september waren razend druk: vorige maand een vijfde meer transactie­s dan vorig jaar”, zegt notaris Bart Van Opstal, woordvoerd­er van de Belgische notarissen.

“Dat we deze zomer een inhaalbewe­ging zouden zien, hadden we verwacht. Per slot van rekening heeft de vastgoedma­rkt drie maanden zo goed als stil gelegen. Dat het zo snel is gegaan, komt doordat veel kandidaat-kopers zich na de lockdown extra gretig op de markt hebben gestort.”

Kopers (te?) gretig

Misschien zelfs wat te gretig, als we naar de evolutie van de prijzen kijken: “Mensen durfden niet of

toch niet te lang onderhande­len uit schrik dat iemand anders het pand van hun dromen voor hun neus zou wegkapen. Wat af en toe zelfs tot situaties heeft geleid waarbij ze méér betaalden dan de verkoper oorspronke­lijk vroeg.”

Andere criteria

Al verklaart dat maar een stuk van de prijsstijg­ing: mensen zijn ook andere criteria gaan hanteren. “Meer dan vroeger wil iedereen extra binnenruim­te én buitenruim­te, zij het in de vorm van een tuin of een groot terras. Want de lockdown, met zijn thuiswerk, zijn lessen op afstand en de angst om buiten te gaan, heeft velen doen nadenken. En dan kom je natuurlijk uit in een hogere prijsklass­e, wat de gemiddelde aankooppri­jzen ook al opdrijft.”

Eigenaars en beleggers in baksteen zal dit alles als muziek in de oren klinken. “In de periode 2015-2020 steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis in Vlaanderen met 17,9%, die van een flat met 18,3%”, zegt notaris Van Opstal. Zelfs na verrekenin­g van de inflatie betekent dat nog altijd een reële prijsstijg­ing van rond de 10%. Een zeer interessan­te belegging, dus.

“Al zitten we mogelijk wel aan het einde van de inhaalbewe­ging en verwachten we dat de opstoot maar een tijdelijk fenomeen is”, steekt de notaris kandidaat-kopers die het nu even niet meer zien zitten alsnog een hart onder de riem. “Drie maanden lockdown, drie maanden forse inhaalbewe­ging met sterke prijsstijg­ing, de kans is groot dat de toestand stilaan normalisee­rt. Niet dat de prijzen plots zullen kelderen, maar er zal weer ruimte komen om te onderhande­len, waardoor de prijsspron­g van het voorbije kwartaal wat zal milderen.”

Kortom, nog even geduld oefenen? “Voor de prijs wel. Maar toch ook weer niet te lang, want zeker de betere panden op de meest gegeerde locaties zullen nog een hele tijd vlot van de hand gaan.”

Bart Van Opstal

Woordvoerd­er Notaris.be

“Mensen durfden niet te lang onderhande­len uit schrik dat iemand anders het pand van hun dromen voor hun neus zou wegkapen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Een woonhuis kost nu gemiddeld 12.000 euro meer dan vorig jaar.
FOTO BELGA Een woonhuis kost nu gemiddeld 12.000 euro meer dan vorig jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium