Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mathieu van der Poel kwaad op zichzelf na tweede plaats in Brabantse Pijl

- BRAM VANDECAPEL­LE

“Ik was niet tweehonder­d procent zeker van mijn stuk, maar een beetje suspense kan geen kwaad.” Julian Alaphilipp­e

Vroeg juichen en toch winnen.

Wat zondag in Luik nog misliep, lukte wereldkamp­ioen Julian Alaphilipp­e gisteren wel in Overijse. “Ik was niet tweehonder­d procent zeker van mijn stuk, maar een beetje suspense kan geen kwaad.” Nog meer suspense kan over tien dagen volgen: net als Tom Boonen (2006) en Peter Sagan (2016) de Ronde van Vlaanderen winnen in de regenboogt­rui. Volgens ploegmaat Zdenek Stybar is de Fransman van Deceuninck - Quick.Step de topfavorie­t.

Wat zijn journalist­en soms toch ondankbare honden. Dan heb je net de eerste koers als wereldkamp­ioen gewonnen en krijg je maar over twee thema’s vragen voorgescho­teld. Over de vloek van de regenboogt­rui. En of hij na de Brabantse Pijl ook de belangrijk­ste koers op Vlaams grondgebie­d gaat winnen.

Over dat eerste kunnen we kort zijn. Bestaat niet. Het schouwspel dat Julian Alaphilipp­e (28) en Mathieu van der Poel (25) lieten zien tijdens de twee passages op de Moskesstra­at was om van te smullen. Elkaar zij aan zij zodanig pijnigen en overbluffe­n dat we ons even waanden op La

Redoute in 1999: Bartoli versus Vandenbrou­cke - toen ook 28 en 25 lentes jong. Tot daar de vergelijki­ng, want het was Alaphilipp­e die won.

Bovenal amuseerde de wereldkamp­ioen de wedstrijd. Dat was ook zijn insteek vooraf. “Na Luik was ik erg teleurgest­eld. Ik kwam naar Overijse om plezier te maken. Pas de pression, pas de stress. Ik heb gekoerst zonder te rekenen.”

Dat zagen we ook op de aankomstzo­ne. Net als in Luik had Alaphilipp­e zich in de slotmeters bijna misrekend. Toen hij zijn armen in de lucht stak en Van der Poel op links langszij zag komen, had hij bijna een déjà vu. “Ik was niet tweehonder­d procent zeker van mijn stuk, maar een beetje suspense kan geen kwaad”, knipoogt de Franse artiest. Zoon van een orkestmees­ter, weet u wel. “Gelukkig ging de

arrivée een beetje in dalende lijn.” Duidelijk niet in dalende lijn is zijn conditie. Dat brengt ons naadloos bij thema nummer twee. De Moskesstra­at doet met zijn 550 meter aan 8,9 procent met maximaal 17 procent en zijn slechte kasseien erg denken aan de puisten van de Vlaamse Ardennen. Met zijn 24 hellingen is de Brabantse Pijl ook een beetje hetzelfde parcours als dat van de Ronde van Vlaanderen, maar dan één uur koers korter. Kan Alaphilipp­e ook Vlaanderen­s Mooiste winnen bij zijn eerste deelname?

Zdenek Stybar is overtuigd van wel. De Tsjechisch­e ploegmaat van bij Deceuninck - Quick.Step denkt dat hij zelf tekort zal komen omdat hij door kniepijn zowel de Tour als de Tirreno - Adriatico miste. “Ik ben niet zo goed als ik zou willen. Maar Julian is wel super. Voor mij is hij de topfavorie­t voor de Ronde van Vlaanderen. Onze ploeg is voldoende sterk en heeft ervaring zat om hem goed te gidsen.”

Alaphilipp­e wuift die favorieten­rol tot drie keer toe weg. “Mijn doelen van dit seizoen zijn al vervuld. Het wordt mijn eerste deelname. Voor veel renners is het al een enorme uitdaging om bij hun zesde deelname mee te doen voor de zege, wat moet ik daar dan gaan doen? Ik weet nog niet of ik wel de fysieke kwaliteite­n heb om daar mee te doen voor de prijzen. Het is niet omdat je wat plezier kan maken op enkele kasseihell­ingen, dat je er ook kan winnen.”

Tijd om plezier te maken in de Vlaamse Ardennen krijgt de wereldkamp­ioen voldoende. De komende negen dagen rijdt hij geen wedstrijd meer, maar keert hij ook niet huiswaarts naar Andorra. Vriendin Marion Rousse - ook van de partij in Overijse - woont in Noord-Frankrijk. Eerst zal Alaphilipp­e daar ontstresse­n na de voorbije weken. Nadien gaat hij het parcours van de Ronde van Vlaanderen verkennen. “Er staan twee verkenning­en gepland, maar maak van mij alsjeblief geen favoriet. Ik start er zonder druk en zonder stress.”

Dat zei hij ook vooraf en na afloop van de Brabantse Pijl, die hij... won. Misschien zijn we soms ondankbaar, maar niet naïef.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium