Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Supporters­cafés Antwerp en Beerschot zien gouden jaar in rook opgaan

- GREG VAN ROOSBROECK

Beerschotc­afé Change, recht tegenover de ingang van het Olympisch Stadion, leeft (of beter: leefde) van de thuismatch­en die de Mannekes spelen. Met honderden passanten die hun eerste, voorlaatst­e en laatste pint bij Tom De Meirleir gingen drinken. “Vandaag kan ik nog veertig man zetten. Het is een boterham zonder iets bij.”

“Wij kregen traditione­el twee golven binnen”, zegt Tom De Meirleir, sinds 1996 achter de tapkraan van café Change in de Atletenstr­aat op het Kiel. “De eerste kwam twee uur voor de wedstrijd: mensen die naar de loges gingen en hun aperitiefj­e gezellig bij ons kwamen drinken. Een uur voor de wedstrijd druppelde dan de rest van de supporters binnen. Tot we met honderden binnen en buiten stonden. Dat is nu gedaan. Het stadion mag nog 3.200 supporters ontvangen. Die mindere opkomst voelen wij ook. En dan is er nog het sluitingsu­ur, de anderhalve meter, ...”

Tom blaast een keer diep. Om opnieuw wat meer volk in (en rond) zijn zaak te krijgen, heeft hij aan de stad Antwerpen gevraagd of hij op een paar vlak bij gelegen parkeerpla­atsen extra tafeltjes mag plaatsen. “Ik moet wel. Wij draaien 60 tot 75% minder omzet dan voor de coronacris­is. Omdat we maximum veertig supporters binnen kunnen zetten. Veertig! Vroeger hadden we nog een boterham met choco. Vandaag is het een boterham zonder iets daarbij.”

Ook de doorgewint­erde cafébaas spreekt van een topseizoen dat hij keihard door de neus geboord ziet. “Uitgereken­d nu voetbalt Beerschot in 1A, uitgereken­d nu krijgen we wedstrijde­n tegen Antwerp, Anderlecht, Genk, Standard, Brugge, ja zelfs Waasland Beveren. En uitgereken­d nu kunnen we niet op volle kracht draaien. Ik kan alleen maar hopen dat er snel een vaccin is. Op deze manier moet en kan het niet veel langer duren.”

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ??
FOTO'S DIRK KERSTENS
 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Tom De Meirleir in zijn lege zaak. “We mogen nog maar veertig klanten ontvangen, en dat terwijl Beerschot net dit seizoen opnieuw tegen Antwerp, Brugge en Anderlecht speelt.”
FOTO DIRK KERSTENS Tom De Meirleir in zijn lege zaak. “We mogen nog maar veertig klanten ontvangen, en dat terwijl Beerschot net dit seizoen opnieuw tegen Antwerp, Brugge en Anderlecht speelt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium