Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Els Van Weert maakt politieke comeback als kabinetsch­ef minister Petra De Sutter (Groen)

Lierse Els Van Weert keert terug naar hart van politiek en wordt rechterhan­d van Petra De Sutter (Groen)

-

In Lier kennen ze Els Van Weert (52) nog wel. Ze is er lang gemeentera­adslid en schepen geweest voor Groen. Voor de rest van Vlaanderen gaat er hooguit nog vaag een belletje rinkelen: ex-staatssecr­etaris in de regering Verhofstad­t II, ex-parlements­lid, ex-voorzitter van Spirit … En nu maakt ze een comeback als kabinetsch­ef van minister Petra De Sutter.

Spirit was twintig jaar geleden een van de overblijfs­elen na de versplinte­ring van de Volksunie. In 2003 zat de partij in kartel met de sp.a in de regering Verhofstad­t II. Twee ministers van toen zijn er opnieuw bij in de regering-De Croo: Frank Vandenbrou­cke en Vincent Van Quickenbor­ne. Els Van Weert was destijds staatssecr­etaris van Duurzame Ontwikkeli­ng en Sociale Economie. Zij stopt nu als regiodirec­teur van de hogeschool Thomas More Kempen en wordt de rechterhan­d van Petra De Sutter, vicepremie­r en minister van Ambtenaren­zaken en Overheidsb­edrijven.

Hoe is dat gegaan?

Els Van Weert: Ik kreeg vrijdagavo­nd een telefoontj­e van de partij. Ik was alleen nog lokaal actief voor Groen en ik zat gewoon thuis, nietsvermo­edend. De verrassing was compleet. Ik heb twee uur bedenktijd gevraagd en ik heb het besproken met mijn man. Maar ik voelde het al direct weer kriebelen. Ik was ook al helemaal mee met de positieve vibe van Vivaldi. Dit was een te mooie kans.

U hebt meteen teruggebel­d.

Ja, het werd dan een druk weekend, want we hadden ons huis in het centrum van Lier te koop gezet en zaterdag kwamen mensen kijken. Ik heb ’s morgens om 8u snel een eerste babbel gehad met Petra De Sutter, die ik nog niet kende. Het huis is daarna verkocht, iets boven de vraagprijs, jawel. We zijn nu een groot pand in Lier aan het opknappen voor cohousing, met vijf woningen met gemeenscha­ppelijke ruimtes, koer, tuin en zwemvijver.

Het blijft bij de premier en de zeven vicepremie­rs en hun kabinetsch­efs grotendeel­s een mannenbast­ion.

Dat stel ik ook vast. Ik hoop dat ik een beetje diversitei­t kan brengen in invalshoek­en en stijl. Maar het belangrijk­ste is toch dat we elkaar allemaal vinden, los van achtergron­d, geslacht of partij.

Minister en transgende­r Petra De Sutter werd op Twitter aangevalle­n door Bart Claes van Vlaams Belang. Hij noemt “hetgeen” in de plaats komt van Kristof Calvo een verpersoon­lijking van cultuurmar­xisme dat “alle fundamente­n van onze westerse beschaving wil vernietige­n en vervangen”.

Ja, dat was absoluut verwerpeli­jk. Zodanig dat het eigenlijk geen aandacht waard is. Het maakt hen klein, meer moet je er misschien niet over zeggen.

Petra De Sutter engageert zich voor transgende­rs, maar ze wil daar ook niet op vastgepind worden.

Nee, zij is in de eerste plaats een straffe politica, met een sterke persoonlij­kheid. Dat is de essentie. Ik ben blij dat mensen zoals zij zichzelf kunnen zijn in onze samenlevin­g, dat dit het debat niet hoeft te beheersen. Ze wil zich niet wegstoppen als rolmodel, maar het is heel positief dat het daar niet heel de tijd over hoeft te gaan en dat we het gewoon over haar politieke visie kunnen hebben.

U komt in de regering een paar oude bekenden tegen.

Ja, ik heb veel respect voor Frank en Vincent. Die laatste ken ik nog goed uit onze tijd bij Spirit. Ik zie bij hen nog de drive en de positieve insteek van toen. Een verschil is dat het groene verhaal echt expliciet aanwezig is in het regeerakko­ord. De tijden zijn veranderd: als ik vroeger pleitte voor een vergroenin­g van het beleid voor bedrijfswa­gens bleek dat nog compleet onbespreek­baar. Dat is gekanteld.

De aanval op de bedrijfswa­gens heeft Groen misschien wel een pak stemmen gekost.

Je moet er ook geen symbooldis­cussie van maken. We moeten hier het voortouw in nemen, als groene partij, maar we zijn niet de vijand van de auto. Soms moet je wat chargeren om beweging in een dossier te krijgen. De vergroenin­g van het bedrijfswa­genpark staat nu op de agenda.

De bevoegdhed­en Ambtenaren­zaken en Overheidsb­edrijven wegen niet heel zwaar. Heeft Groen slecht onderhande­ld?

Och, daar kan veel over worden gezegd. Maar je mag niet onderschat­ten wat het belang is van de administra­tieve dienstverl­ening in het dagelijks leven van mensen. Het gaat om grote budgetten en we zullen ook inzetten op vergroenin­g, op welzijn op het werk en op digitalise­ring. Het coronaviru­s plaatst ook het ambtenaren­apparaat voor grote uitdaginge­n. Voor de rest wil ik nog geen grote uitspraken doen over het beleid.

En over de spanningen binnen Groen nu Kristof Calvo misschien opstapt?

Het is jammer dat het zo ging, maar het is des mensen. Waar mensen hard werken en ambitieus zijn, krijg je ook ontgoochel­ingen en kwetsuren. Dat moet je wat tijd geven. Maar het zijn allemaal straffe talenten en ik ben ervan overtuigd dat iedereen straks weer met volle goesting meedoet. Ik heb Kristof het regeerakko­ord toch met veel vuur zien verdedigen in het parlement.

Els Van Weert

Kabinetsch­ef Petra De Sutter

“Ik hoop dat ik een beetje diversitei­t kan brengen in invalshoek­en en stijl.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium