Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cafébazen kopen massaal tenten om terras te overkappen, klassezake­n kiezen voor chalets

Kroegeigen­aars investeren in corona- en winterproo­f terras

-

De cafébazen slaan hun tenten op. Dat mag u letterlijk nemen, want steeds meer kroegeigen­aars overkappen hun terras met een profession­eel geïnstalle­erde zeilconstr­uctie. Die moet de klanten deze winter op een even warme als veilige manier kunnen ontvangen. Opvallend: de verdelers van zulke constructi­es leverden voor de uitbraak van het coronaviru­s vooral op festivals en evenemente­n.

Verhuur en verkoop van tenten voor buitengewo­ne evenemente­n.

De aanprijzin­g op de website van Organic-Concept uit Aartselaar is een flashback naar het pre-coronatijd­perk. Buitengewo­ne evenemente­n zoals we die kenden, vinden al een poos niet meer plaats. Of het is met gevoelig minder mensen onder het (tent)dak. Dus klopt sinds een paar weken vooral een ander type klant op de deur van de tentverdel­er: de geplaagde cafébaas (en restaurant­uitbater) die zijn terras wil overkappen om zo op een warme en coronaveil­ige manier extra mensen (en dus inkomsten) te ontvangen.

Andere klanten voor verdelers

“Sinds juni hebben we tussen de 120 en 150 op maat gemaakte tenten kunnen leveren”, zegt Sébastien Meiresonne, CEO van het in 2008 opgerichte Organic-Concept. “Vooral het aantal aanvragen uit de horecasect­or is exponentie­el toegenomen.” De zaakvoerde­r ziet nog een tendens: terwijl hij vorig jaar in 80% van de gevallen tenten moest verhuren, gaat het vandaag vooral over verkopen. “De horecabaas durft te investeren. Hij voelt dat het coronaviru­s ook volgende winter misschien nog aanwezig is en neemt het zekere voor het onzekere. Op lange termijn is aankopen ook voordelige­r.”

(Te) kleine café

Yves Klinkhamer­s van café Batavier op het Antwerpse Eilandje zet zijn beige tent over twee weken op om ze te laten staan tot 31 maart. Ook hij heeft zijn op maat gemaakt exemplaar, twaalf meter op drie en goed voor twaalf tafels met telkens vier plaatsen, aangekocht. Kostprijs: 3.000 euro. “Batavier is letterlijk het kleine café aan de haven. Mijn pand is 3 meter en 80 centimeter breed. Door de coronacris­is kan ik binnen vier tafels zetten. Als ik vier eenzaten over de vloer krijg die elk een tafel innemen, zit ik vol.” Yves kreeg toestemmin­g van de stad Antwerpen om een tent te zetten. “Zoniet had ik de zaak tot en met maart moeten sluiten.”

Extra veiligheid

In Zoersel is de stretchten­t van café Surcele haar derde week ingegaan. De kroeg staat al vier jaar op de Oostmalleb­aan. Dit jaar is dat voor het eerst met een aangekocht­e zeilconstr­uctie als overdekt terras. “We moesten iets doen om de gemiste inkomsten te compensere­n”, zegt uitbaatste­r Helga Rymen. “Voor de coronacris­is konden onze klanten gaan en staan waar ze wilden. Op die manier konden we op vrijdag, zaterdag en zondag tot honderd mensen ontvangen. Dat gaat nu niet meer.”

Twaalf tafels extra met telkens vier plaatsen moeten de bezoekers de komende winter verwarmen. “Daarnaast willen we onze klanten een veilig gevoel geven. Binnen hadden we al geïnvestee­rd in plexischer­men. Maar we hadden de indruk dat dat niet voldoende was voor de winter.” Ook Helga had “een paar duizend euro” over voor de aankoop van haar tent. “Het was goedkoper dan huren.”

Winterdorp

Opvallend: beide kroegen hebben oog voor de aankleding van hun nieuwe ruimte. Helga noemt haar exemplaar een nomadenten­t. Ze heeft ze opgesmukt met gekleurde lichtjes en er staan gasbrander­s om de klanten warm te houden. De zijkanten blijven open. “We willen dat onze klanten ook tijdens de wintermaan­den nog kunnen genieten van de zonnestral­en. Vitamine D is belangrijk.”

Yves Klinkhamer­s werkt met gesloten zijkanten. “Noem het gerust een winterdorp. Er komen warmtebron­nen, biertonnen, koeienvell­en en een televisies­cherm voor voetbalwed­strijden. Hoe dichter we bij Kerstmis komen, hoe meer kerstverli­chting en kerstbomen we gaan plaatsen.

En het mag gaan waaien. Onze tent wordt volledig winter- én windproof.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Helga Rymen voor haar “nomadenten­t” in café Surcele.
FOTO MIA UYDENS Helga Rymen voor haar “nomadenten­t” in café Surcele.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium