Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Makreel-bende na 6 jaar eindelijk voor de rechter

Parket eist tot 12 jaar cel tegen kopstukken Antwerps drugsmilie­u

- JORIS VAN DER AA

Na een onderzoek dat bijna zes jaar heeft aangesleep­t, buigt de correction­ele rechtbank zich eindelijk over het zogenaamde Makreel-onderzoek naar de invoer van cocaïne via de Antwerpse haven. In totaal staan 26 verdachten terecht en de lijst van beklaagden leest als een ‘who is who’ in de Antwerpse onderwerel­d. Naast de hoofdverda­chten Ronny ‘De Giraf’ L., Abdel ‘Black’ E.M. en Jimmy ‘Kleine Vis’ H., prijken ook de namen van bekende figuren als de vermiste Abdelkader ‘Jood’ Bouker, de geliquidee­rde Kristof Waegeman en zaalvoetba­ller Brahim Boujouh op de dagvaardin­g. Het Openbaar Ministerie vordert tot 12 jaar gevangenis­straf.

Het openbaar ministerie heeft twaalf jaar gevangenis­straf gevorderd tegen Abdelilah E.M., een van de kopstukken van het Antwerpse drugsmilie­u, voor de invoer van grote partijen cocaïne via de haven van Antwerpen. Tegen zijn kompanen Ronny L. en Jimmy H. eiste het parket respectiev­elijk tien en negen jaar.

Na een onderzoek dat bijna zes jaar aansleept, buigt de correction­ele rechtbank zich eindelijk over het zogenaamde Makreel-onderzoek naar de invoer van cocaïne via de Antwerpse haven. In totaal staan 26 verdachten terecht en de lijst van beklaagden leest als een ‘who is who’ in de Antwerpse onderwerel­d. Naast de hoofdverda­chten Ronny ‘De Giraf’ L., Abdel ‘Black’ E.M. en Jimmy ‘Kleine Vis’ H., prijken ook de namen van bekende figuren als de vermiste Abdelkader ‘Jood’ Bouker, de geliquidee­rde Kristof Waegeman en zaalvoetba­ller Brahim Boujouh op de dagvaardin­g.

Geliquidee­rd

Het onderzoek naar het criminele netwerk rond Jimmy en Abdel begon in 2014, toen in Nederland topcrimine­el Gwenette Martha werd geliquidee­rd. Op het doorzeefde lichaam van Martha troffen de speurders een geheugenst­ick aan, waarop foto's van computersc­hermen stonden. Die foto's bleken te zijn gemaakt in de kantoren van rederij MSC in Antwerpen, en de beelden hadden betrekking tot containerb­ewegingen.

De maker van de beelden was volgens het openbaar ministerie verdachte Nordin El M., die als planner werkzaam was bij MSC. El M. stuurde de beelden door naar Moraad El K., een naar het buitenland gevluchte crimineel die ook wel Mister Noodles wordt genoemd, naar het eethuisje dat hij uitbaatte in de Abdijstraa­t op het Kiel. Moraad El K. zou de informatie over de container hebben bezorgd aan Black.

Mijlpaal

Het openbaar ministerie noemde het dossier Makreel gisteren een “mijlpaal in de geschieden­is van de drugsreche­rche”. Tijdens het onderzoek kwam aan het licht dat de groepering rond Jimmy en Abdel een zeer efficiënte methode had ontwikkeld om grote hoeveelhed­en cocaïne uit de haven te halen: de switch-methode.

Bij de switch-methode worden zakken met cocaïne razendsnel overgelade­n van een Zuid-Amerikaans­e container naar een Europese container, die onder controle staat van de criminele organisati­e. De cocaïne kan zo aan iedere vorm van controle ontsnappen, omdat Europese “bakken” zelden of nooit worden gecontrole­erd omdat er binnen de Europese Unie vrijheid van verkeer van goederen bestaat.

Om een switch efficiënt uit te voeren heeft een criminele organisati­e wel hulp nodig op de kaaien en in de bedrijven die de containers behandelen. Het parket ziet in Nordin El M. een corrupte planner, die onder meer de groep van Jimmy en Abdel voorzag van cruciale informatie over containerb­ewegingen. Ook havenarbei­ders Renzo Q. en Kenny M. zouden de groep van Jimmy en Abdel hebben geholpen. De organisati­e had met Mike D. en Franciscus V. ook vrachtwage­nchauffeur­s in dienst die de Europese containers met coke moesten ophalen aan de kaaien.

Advocaat aangehoude­n

Ronny ‘De Giraf’ L. is volgens het openbaar ministerie de man die schuilging achter een aantal firma’s die werden gebruikt om houtpellet­s in te voeren. De containers kwamen vanuit de Baltische staten naar de Antwerpse haven. Volgens het openbaar ministerie werd de cocaïne op de kaai steeds overgelade­n naar een container met pellets die door Ronny L. en zijn medewerker­s werd ingevoerd.

Ronny L. hoorde tien jaar tegen zich eisen. Hij vroeg aan de rechtbank om uitstel. “Ik verneem net dat mijn advocaat in een ander onderzoek is aangehoude­n. Hij is al jaren met dit dossier bezig.” De advocaat in kwestie is Jan E., die vorige week in het onderzoek naar Willy Van Mechelen en Tom B. werd gearrestee­rd wegens lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e. De rechtbank voelde er weinig voor om het proces uit te stellen. Ronny L. kreeg de raad om zo snel mogelijk een nieuwe raadsman te zoeken.

Tijdens het onderzoek werd een transport van ruim 300 kg cocaïne onderschep­t op de parking van het City Inn Hotel in Borgerhout. Voetballer Brahim Boujouh en Mohamed El Hassani en Abdelkader ‘De Jood’ Bouker werden op heterdaad betrapt. Bouker is al jaren ontvoerd en vermist geraakt, maar het openbaar ministerie vorderde toch zeven jaar cel tegen hem, omdat er nooit een lichaam werd gevonden. Morgen wordt het proces verdergeze­t.

 ?? FOTO VDAA ?? Hoofdverda­chten Abdelilah ‘Black’ E.M. (midden) en Jimmy ‘Kleine Vis’ H. (links).
FOTO VDAA Hoofdverda­chten Abdelilah ‘Black’ E.M. (midden) en Jimmy ‘Kleine Vis’ H. (links).
 ?? FOTO RR ?? Abdelkader ‘De Jood’ Bouker is al jaren ontvoerd en vermist geraakt, maar het openbaar ministerie vorderde toch zeven jaar cel tegen hem.
FOTO RR Abdelkader ‘De Jood’ Bouker is al jaren ontvoerd en vermist geraakt, maar het openbaar ministerie vorderde toch zeven jaar cel tegen hem.
 ?? FOTO RR ?? Kristof Waegeman werd in juni geliquidee­rd in Athene.
FOTO RR Kristof Waegeman werd in juni geliquidee­rd in Athene.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium