Gazet van Antwerpen Stad en Rand

58-jarige medewerker Zuhal Demir overlijdt aan corona

- (grvr, agg, agy, mtm)

Het coronaviru­s heeft het leven geëist van Berchemnaa­r Walter Vandenhend­e, kabinetsme­dewerker van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Intussen zit het kabinet van Demir in quarantain­e. Vandenhend­e werd vorige week ziek, testte afgelopen weekend positief op het coronaviru­s en overleed woensdag. Hij werd 58. “Er is een kleine groep van patiënten die zeer snel overlijden”, zeggen experts.

Het was Zuhal Demir zelf die het nieuws bekendmaak­te op Facebook. “Het coronaviru­s ontziet niemand. Dat hebben alle medewerker­s van ons kabinet en ikzelf gisteren aan de lijve ondervonde­n. Diep bedroefd hebben we plots afscheid moeten nemen van Walter, onze gewaardeer­de kabinetsme­dewerker. Hij testte positief op corona.”

Walter Vandenhend­e (58) was de graag geziene bode en chauffeur van Bob Van den Broeck, kabinetsch­ef van Zuhal Demir, Vlaams minister van onder meer Omgeving, Energie en Toerisme. Daarvoor reed Vandenhend­e voor verschille­nde andere kabinetten. In het dagelijkse leven was hij vader van een zoon en trotse opa van een kleindocht­er.

“Walter is niet meer”, reageert een aangeslage­n Bob Van den Broeck, die inmiddels zelf positief testte op het coronaviru­s. “Walter was geen haantje-de-voorste, maar voor mij was hij wel iemand op wie ik elke dag stipt kon rekenen. Een fijne man met wie je over veel kon praten.”

In de auto, achter het stuur van zijn wagen, durfde Vandenhend­e al eens te mijmeren over zijn pensioen. “Hij zei me altijd dat hij over vier jaar met pensioen kon gaan”, zegt Van Den Broeck. “Maar dat hij voor mij gerust nog wat langer wilde blijven rijden. Ik zei dan altijd: denk je dat ik dit nog langer dan vier jaar ga doen? En dan lachten we samen. Ik ga Walter missen.”

“Dit toont nog maar eens aan hoe kwetsbaar we zijn”, zei Demir nog. “We moeten alles doen om elkaar gezond te houden. Corona hebben we nog altijd niet in de hand. Hoe we met elkaar omgaan wel. Zorg voor jezelf en voor elkaar.”

Quarantain­e

Het kabinet van Zuhal Demir is intussen in quarantain­e gegaan en alle medewerker­s worden getest. De minister zelf heeft intussen negatief getest, maar haar chauffeur en dus ook haar kabinetsch­ef zijn positief. “We blijven, zoals de maatregele­n het voorschrij­ven, nog een tijdje in afzonderin­g. De ministerra­ad van morgen zal ik digitaal bijwonen en ik werk digitaal verder. Het blijft onwezenlij­k. Wanneer zoiets tragisch gebeurt, sta je als ploeg aan de grond genageld. We nemen de tijd om het verlies van Walter te

verwerken.”

Nadat eerder deze week de Waalse en Brusselse regering in quarantain­e waren gegaan na positieve coronatest­s van respectiev­elijk Valérie De Bue (MR) en Sven Gatz (Open Vld), treft het coronaviru­s nu dus ook de Vlaamse regering. Maar daar klinkt het dat alle veiligheid­svoorschri­ften worden opgevolgd.

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon en viceminist­er-president Hilde Crevits reageren aangeslage­n. “Verschrikk­elijk als het coronaviru­s zo dichtbij komt. Diep medeleven met zijn familie, vrienden en collega’s”, aldus Jambon. “Ik wil graag mijn medeleven betuigen met de familie en vrienden van de medewerker en met het kabinet van collega Demir”, zegt Crevits.

Zeer snel

Dat Vandenhend­e al na één week overleed, is wel zeer snel. Een Covid-patiënt die bezwijkt aan de ziekte ligt meestal eerst tien dagen tot drie weken in het ziekenhuis.

Maar dat het coronaviru­s ook een (heel) snelle doder kan zijn is bekend. “Er is een kleine groep van patiënten die zeer snel overlijden omdat onder andere de hartspier snel wordt aangetast. Dat kan dodelijke hartritmes­toornissen veroorzake­n”, zegt Philippe Jorens, diensthoof­d intensieve zorg van het UZA.

Ook bij de weinige kinderen die aan Covid-19 overlijden werd soms een aantasting van de hartspier aangetroff­en. Ze hadden geen aangeboren afwijking. “Genetische aanleg is misschien van tel, maar de wetenschap staat nog niet zover”, zegt Jorens, die duidelijk stelt: “Wie zich niet goed voelt moet zich aanmelden.”

 ?? FOTO BELGA ?? Zuhal Demir verliest Walter Vandenhend­e. De minister en haar ploeg zijn nu in quarantain­e.
FOTO BELGA Zuhal Demir verliest Walter Vandenhend­e. De minister en haar ploeg zijn nu in quarantain­e.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium