Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De grafiek die leidde tot de regel van vier

Franse cijfers noopten minister Frank Vandenbrou­cke tot ingrijpen

-

Het was een grafiek uit Frankrijk die minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a) de koude rillingen gaf. Die grafiek toont glashelder dat het virus eerst de ronde deed bij jongeren, maar sprong dan even geleidelij­k als onvermijde­lijk over naar de volgende generaties. Ook in België verspreidd­e het virus zich op dezelfde manier. “We moesten daarom al aan het begin van de keten ingrijpen”, zegt de minister.

“Het zijn heel mooie grafiekjes, heel leerrijk, maar de realiteit erachter is angstaanja­gend”, zo omschreef minister Vandenbrou­cke op Radio 1 een Franse studie. Die kreeg hij vorige week zaterdag voor het eerst onder ogen. Hij was toen amper twee dagen minister van Volksgezon­dheid en werkte zich door een berg data die toonden hoe snel het gevaar zich ontwikkelt.

Het gaat om visualisat­ies die de Franse computerwe­tenschappe­r Germain Forestier via Twitter verspreidt, gebaseerd op de officiële Covid-statistiek­en uit Frankrijk. Zo toont hij hoe het virus week na week een nieuwe generatie treft. “Als het virus sterk begint te circuleren, dan is dat eerst bij jongere mensen”, legt Vandenbrou­cke uit. “Nadien neemt dat toe bij de iets minder jonge mensen, nog een beetje later in de middenleef­tijd, en daarna bij de oudere en kwetsbare mensen. Dat mogen we niet toelaten, dus moeten we in het begin van de keten optreden.”

Klimmen per leeftijd

Onze redactie zette de Belgische besmetting­scijfers van de voorbije drie maanden op dezelfde manier in een grafiek. We vergeleken per week het aantal besmetting­en in elke leeftijdsc­ategorie met het aantal inwoners van die leeftijd. En ook hier wordt duidelijk dat de besmetting­en geleidelij­k omhoog kruipen naar oudere generaties.

In juli circuleerd­e het virus nog vooral onder jongeren. De twintigers bereikten half juli als eerste de drempel van twintig besmetting­en per honderddui­zend inwoners en gingen eind juli over de vijftig. Toen werd de beruchte ‘bubbel van vijf’ ingevoerd. De week erna gingen de dertigers voorbij de vijftig.

Na een kleine terugval half augustus volgden begin september de veertigers, half september de vijftigers en tegen het einde van de maand ook de zestig-, zeventig-, tachtig- en negentigpl­ussers. Toen daar het aantal besmetting­en toenam, begon ook het aantal ziekenhuis­opnames gevoelig te stijgen.

“We hebben er altijd voor gewaarschu­wd dat het per generatie naar boven zou schuiven”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt/KU Leuven). “Onze frustratie is dat we het goed kunnen voorspelle­n, maar dat die voorspelli­ng alleen niet voldoen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium