Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Carlos Machado schuldig aan moord

Portugese Antwerpena­ar kent vandaag zijn straf

- MAAIKE FLOOR

De Antwerpse assisenjur­y heeft Carlos Machado Lopes Correia donderdagm­iddag schuldig verklaard aan moord. Na een beraad van ruim drie uur oordeelde de jury dat hij vooraf gepland had om Nancy op 4 juli 2018 te wurgen. Zowel de sms aan zijn moeder, waarin hij om vergeving voor zijn zonden vroeg, als het feit dat hij opvang zocht voor haar honden, nam de jury aan als bewijs.

De jury vond dat er genoeg bewijzen waren om aan te nemen dat Carlos zijn besluit al had genomen voordat hij zijn handen en erna de paraplu op Nancy’s keel zette. “Verschille­nde getuigen hebben verklaard dat Nancy al meerdere dagen in doodsangst leefde. Ze had rode afdrukken in haar hals en haar keel was meermaals hardhandig toegeknepe­n. Carlos had Nancy ook duidelijk gemaakt dat hij haar kapot zou maken als ze bij hem weg zou gaan”, schreef de jury in het arrest.

Op de dag van de feiten had Nancy meermaals te kennen gegeven dat hun relatie over was, wat Carlos vanuit zijn narcistisc­he persoonlij­kheid niet kon aanvaarden. “Hij wurgde haar met voorbedach­ten rade. Dat blijkt uit de sms die hij al om 18.37u typte en waarin hij om vergeving vroeg, maar die hij pas na de feiten naar zijn moeder stuurt”, stelde de jury. “Om 19u duidde hij zijn moeder aan als bestemmeli­ng voor dat bericht. Hij had erna nog een uur om zich te bedenken, maar dat deed hij niet.”

Vergiffeni­s vragen

Na de moord op Nancy verstuurde hij het bericht, belde nog met heel wat mensen en ging uiteindeli­jk ook naar zijn ouders om vergiffeni­s te vragen. “Dat sluit aan bij zijn vraag om vergeving in de sms. Zijn verklaring dat die sms ging over het feit dat hij naar Portugal of Afrika zou vertrekken, is ongeloofwa­ardig.”

Ook het feit dat Carlos dringend opvang zocht voor de grote hond van Nancy toont aan dat hij heel goed wist wat hij die avond zou doen. De honden waren van Nancy dus hij moest helemaal geen opvang zoeken als hij op reis zou gaan.

Geen laatste woord

Het was donderdag opnieuw een atypische dag in de assisenzaa­l. Meestal krijgt de beschuldig­de het laatste woord voor de jury in beraad gaat, maar Carlos wil zijn proces niet bijwonen dus was dat niet mogelijk. Die keuze was ook donderdag nog felbesprok­en.

“Als je niets te verbergen hebt, kijk je je rechters in de ogen. U bent weggerukt uit uw dagelijks leven, maar Carlos Machado blijft gewoon in zijn cel zitten. Dan wil je niet helpen om de waarheid aan het licht te brengen”, zei advocaat-generaal Björn Backx donderdag tegen de jury.

Björn Backx haalde zwaar uit naar het feit dat de beschuldig­de de hele week in zijn cel bleef zitten in plaats van aanwezig te zijn op zijn eigen proces. “Het is zijn recht, u mag hem daar niet om veroordele­n. Maar u mag zich wel afvragen waarom hij wegblijft. Het is niet dat hij iets dringends te doen heeft. Het is wel gemakkelij­k om niet geconfront­eerd te worden met de gruwelijke beelden, moeilijke vragen of inconseque­nties in zijn verklaring­en. U ziet ook zijn agressiepr­obleem niet. Deze man zou de controle over zichzelf al in het eerste uur verloren hebben. Dat zou geen goede indruk maken. Zijn houding tegenover de voorzitter, die hem in de gevangenis is gaan ondervrage­n, was hallucinan­t. Het interessee­rde hem niet, hij wilde met rust gelaten worden en zei: geef mij maar gewoon

Diep berouw

de

maximumstr­af.”

Voor de advocaat-generaal was het overduidel­ijk dat Carlos Machado het plan had om Nancy te vermoorden. “Hij maakte de sms klaar waarin hij om vergeving vroeg, bewerkte die nog een paar keer, pleegde de feiten en verstuurde het bericht pas daarna. Het is compleet zinloos om daar een andere uitleg aan te geven, dat slaat nergens op.”

Volgens zijn advocate Avelien Van der Veken heeft Carlos Machado diep berouw en enorm veel spijt en verscheen hij daarom niet op zijn proces. “Zijn leven is niks waard zonder Nancy, hij wil niemand tot last zijn, ook de politie niet die instaat voor de overbrengi­ng van en naar de gevangenis.”

Bart Verbelen probeerde de jury ervan te overtuigen dat zijn cliënt Nancy wurgde tijdens een emotionele ruzie. De sms zou gaan over al zijn zonden uit het verleden en Carlos zou dat bericht gestuurd hebben omdat hij naar het buitenland wilde vertrekken, beweerde hij. Daar ging de jury dus niet in mee. Vandaag weet Carlos welke straf hij krijgt. Na het requisitoi­r en het pleidooi over de strafmaat, gaat de jury daarover in beraad.

Jury

“Verschille­nde getuigen hebben verklaard dat Nancy al meerdere dagen in doodsangst leefde. Carlos had Nancy ook duidelijk gemaakt dat hij haar kapot zou maken als ze bij hem weg zou gaan.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Zijn advocaten Avelien Van der Veken en Bart Verbelen konden de jury er niet van overtuigen dat Carlos Nancy doodde in een emotionele opwelling.
FOTO JAN VAN DER PERRE Zijn advocaten Avelien Van der Veken en Bart Verbelen konden de jury er niet van overtuigen dat Carlos Nancy doodde in een emotionele opwelling.
 ?? FOTO RR ?? Carlos Machado is schuldig aan moord.
FOTO RR Carlos Machado is schuldig aan moord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium