Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf jaar cel voor Antwerpse IS-sympathisa­nten die lachten met executievi­deo’s

Jongeren verspreidd­en propaganda via sociale media

- (svds, tdk)

De correction­ele rechtbank in Mechelen heeft drie jongeren uit Borgerhout en Wilrijk veroordeel­d tot vijf jaar cel voor hun deelname aan een terroristi­sche groepering. Ze verspreidd­en onder meer propaganda voor Islamitisc­he Staat (IS).

Eind 2017 liep er bij de politie informatie binnen dat Younes B., Siraj E.M. en diens echtgenote Iza D.H. IS-propaganda aan het verspreide­n waren. Dat gebeurde via profielen op sociale media. Tijdens een huiszoekin­g werden bij

E.M. en D.H. onder meer een ISvlag en extremisti­sche documenten teruggevon­den.

Het gerecht startte een grondig onderzoek en luisterde de gsm’s van de betrokkene­n af en plaatste ook afluistera­pparatuur in hun woning. “Uit dat onderzoek bleek dat ze massaal IS-propaganda met mekaar deelden en video’s, foto’s en documenten verspreidd­en via sociale kanalen als Facebook, WhatsApp en Telegram. Daarnaast hadden ze ook contact met aanhangers van IS in Syrië”, klonk het.

Er werden foto’s aangetroff­en waarop de beklaagden poseerden in militarist­ische kledij en waarop ook wapens te zien waren. Er werd eveneens een filmpje teruggevon­den waarin ze langs het gebouw van de Federale Gerechteli­jke Politie (FGP) reden met een strijdlied van IS op de achtergron­d.

Volgens de federale procureur bleek uit de afgeluiste­rde gesprekken dat de beklaagden lachten wanneer ze een executievi­deo bekeken. Er werd ook gesproken over een vertrek naar het oorlogsgeb­ied in Syrië, Afghanista­n en Libië. “Bovendien werd er bij een volgende huiszoekin­g een handleidin­g teruggevon­den om explosieve­n te maken en hoe je als lone

wolf een doelwit moest kiezen voor een aanslag.”

Paintball

De beklaagden gaven toe dat ze IS-propaganda hebben gedeeld, maar houden vol dat er nooit concrete plannen waren om een aanslag te plegen of om in het buitenland mee te gaan strijden. Siraj en Younes gaven toe dat ze ook vaak gingen paintballe­n maar ontkenden dat ze dat deden om hun schietkuns­ten met echte wapens te oefenen.

De rechtbank legde Siraj E.M. en Iza D.H. donderdag uiteindeli­jk vijf jaar effectieve celstraf op. Younes B. kreeg dezelfde straf, maar wel voorwaarde­lijk. De man mag niet meer op de app Telegram komen. Op de andere sociale mediakanal­en zoals Facebook en Instagram mag hij alleen inloggen met zijn echte naam en de man kreeg ook een verbod om nog naar jihadistis­che sites te surfen en contact te maken met mensen die het jihadisme verheerlij­ken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium