Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Start-up Qpinch laat Saudische oliereus minder CO2 uitstoten

-

Het Antwerpse bedrijf Qpinch is een van de technologi­sche startups die in vier jaar tijd zijn uitgegroei­d tot een succesrijk­e kmo, met zelfs een van de grootste petroleumm­aatschappi­jen ter wereld als klant.

Qpinch zet restwarmte van industriël­e bedrijven die verloren gaat om in energie. Daardoor hergebruik­en bedrijven een deel van hun energie en stoten ze dus minder CO2 uit. “We schatten dat we de jaarlijkse CO2-uitstoot in de Antwerpse industrie met een half miljoen tot een miljoen ton kunnen vermindere­n”, zegt marketingd­irecteur Erik Verdeyen. “Het ontwerp, de bouw en de installati­e in die grote fabrieken vraagt tijd. Maar tegen 2030 is onze doelstelli­ng perfect haalbaar, en tegen 2025 kunnen we er al een belangrijk deel van hebben gerealisee­rd. De CO2-besparing die we tegen 2030 willen doorvoeren, komt overeen met het vervangen van meer dan een half miljoen personenwa­gens door elektrisch­e auto’s.”

Belangrijk voor klimaatdoe­lstellinge­n

Qpinch gebruikt voor de energierec­uperatie een chemisch proces met fosforzuur. Het technologi­ebedrijf stelt vandaag twintig mensen tewerk en heeft al zeven grote bedrijven als klant: vijf uit de petrochemi­e en twee uit de voedingsse­ctor. In de Antwerpse haven is onder meer het chemiebedr­ijf Borealis klant. “We bouwen in Zwijndrech­t een installati­e waarmee Borealis de helft van zijn drie megawatt restwarmte kan terugwinne­n”, zegt Verdeyen. “Die energiebes­paring van 50% halen we niet voor alle restwarmte in de industrie, maar per fabriek kunnen we gemiddeld 5% tot 10% van de energie besparen. Zo leveren we een flinke bijdrage aan de klimaatdoe­lstellinge­n van Vlaanderen en Europa.”

Saudi’s zijn klant

Qpinch heeft na Borealis een nog grotere vis aan de haak geslagen. Het Antwerpse bedrijf bouwt tegen begin volgend jaar een installati­e voor de petrochemi­sche ondernemin­g Sabic, dat in handen is van het Saudische staatsolie­bedrijf Aramco. Dat is de grootste olieproduc­ent ter wereld. “We hebben hen zelf gecontacte­erd”, zegt Verdeyen. “Het bedrijf wil zijn uitstoot snel en drastisch vermindere­n en met onze technologi­e kan dat. We bouwen voor Sabic een eerste installati­e van twee megawatt die in het eerste kwartaal van 2021 operatione­el moet zijn.”

 ?? FOTO RR ?? Erik Verdeyen bij chemiebedr­ijf Borealis.
FOTO RR Erik Verdeyen bij chemiebedr­ijf Borealis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium