Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hardleerse ex houdt kinderen al 9 jaar weg van de vader

Voor moeder Nancy C. uit Merksplas dreigt één jaar cel als ze werkstraf niet uitvoert

- BRITT PEETERS

Rudy Schelleken­s probeert al negen jaar zijn vier kinderen te zien en met hen te praten, maar zijn ex-vrouw Nancy C. uit Merksplas laat dat niet toe. Ze houdt zich niet aan de opgelegde omgangsreg­eling en is daarvoor al meermaals veroordeel­d. Ze kreeg deze maand een zoveelste werkstraf opgelegd. Als ze die niet uitvoert, moet ze naar de cel. De kinderen van Rudy zijn ondertusse­n totaal van hem vervreemd.

“Het enige wat ik wil, is mijn eigen kinderen zien en met hen praten”, zucht Rudy Schelleken­s, die een vaste klant geworden is bij de correction­ele rechtbank in Turnhout en het hof van beroep in Antwerpen. In 2012 trof de familierec­htbank na de echtscheid­ing met zijn vrouw Nancy C. (48) uit Merksplas een omgangsreg­eling. De vier kinderen zouden om de veertien dagen een zaterdag bij Rudy verblijven. Ze waren toen nog minderjari­g. Maar daar hield de moeder zich van in het begin niet aan. De dwangsom van 1.000 euro per keer dat de kinderen niet afgezet werden, werd gewoon genegeerd. In 2015 stapte Rudy naar de rechtbank.

“In al die tijd zijn ze maar drie keer bij mij geweest. Ze bleven op de oprit zitten toen ik ze ophaalde of ze werden met boterhamme­n en snoep bij mij afgezet. Hun moeder stookte hen tegen mij op tot ze totaal van mij

vervreemde­n”, vertelt Rudy. In 2015 werd C. veroordeel­d tot een voorwaarde­lijke celstraf van een jaar, maar de veroordeli­ng maakte geen indruk op haar. Rudy kreeg zijn kinderen nog steeds niet te zien.

“Ik belde elke keer op de afgesproke­n dag aan, maar de deur werd nooit opengedaan”, blikt hij terug. In 2017 kwam het opnieuw tot een correction­eel proces. Rechter François Caers kon zijn oren niet geloven toen Nancy C. hem zei dat haar moederhart niet toeliet dat haar kinderen volgens de opgelegde regeling naar hun vader gingen.

Een deskundige had op dat moment vastgestel­d dat er door de moeder aan een ernstige vorm van oudervervr­eemding gedaan werd. Dat verklaarde de extreme weerstand die de kinderen voor hun vader hadden. Rechter Caers veroordeel­de Nancy C. tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan zes effechoudi­ng tief. Maar daar kwam niets van in huis: C. ging in beroep en kwam er vanaf met een werkstraf van 120 uur.

Systematis­che boycot

De saga ging verder: C. hield haar kinderen nog steeds bij hun vader weg. Vorig jaar stond het voormalige echtpaar opnieuw tegenover elkaar in de Turnhoutse rechtbank. “Mevrouw blijft bezig. Al zeven jaar lang zijn er meerdere vonnissen en arresten waar ze zich niet aan houdt. De schade is onomkeerba­ar”, pleitte de advocate van Rudy toen. Het parket eiste een celstraf van een jaar, maar de rechtbank hield het op een werkstraf van 150 uur.

“Daar zijn zowel ik als het Openbaar Ministerie tegen in beroep gegaan. Dat arrest viel deze week in de bus: het hof veroordeel­t Nancy C. tot een werkstraf van 240 uur”, klinkt het. Als Nancy C. die werkstraf niet naleeft, krijgt ze een gevangenis­straf van één jaar. “De beklaagde is bijzonder hardleers en volhardt al jaren in haar systematis­che boycot van het omgangsrec­ht. Deze heeft een grote impact op het leven van de kinderen en van hun vader. Zij heeft niets geleerd uit de vorige veroordeli­ngen”, schrijf de rechter van het hof in het arrest.

Rudy Schelleken­s

Vader

“De vervreemdi­ng is erger geworden. Als ik op de afgesproke­n momenten aan de deur sta, krijg ik een klacht van de kinderen in de bus voor belaging.”

5.000 euro schadeverg­oeding

Rudy heeft recht op een schadeverg­oeding van 5.000 euro. “Voor het geld doe ik het helemaal niet”, zegt hij. “Het enige wat ik wil, is mijn kinderen zien en met hen praten. Ik heb hen bijvoorbee­ld nog nooit kunnen uitleggen waarom Nancy en ik destijds gescheiden zijn. Dat hebben ze alleen van haar gehoord. Ze zijn gebrainwas­ht”, zegt hij.

Ondertusse­n zijn twee van de vier kinderen meerderjar­ig en strijdt Rudy nog voor de omgangsreg­eling met zijn twee jongste kinderen van 15 en 16 jaar. “De oudervervr­eemding is ondertusse­n nog veel erger geworden. Als ik op de afgesproke­n momenten aan de deur sta, krijg ik een klacht van de kinderen in de bus voor belaging. Ze glijden steeds verder van mij weg.”

Hij heeft misschien alweer ‘gewonnen’, maar Rudy springt bij dit laatste arrest geen gat in de lucht. “Ik zal pas van een overwinnin­g spreken als er echt sprake is van gerechtigh­eid en ik, na alle uitspraken van die verschille­nde rechters, een gesprek met mijn kinderen kan hebben.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? De afspraak was dat de kinderen om de veertien dagen een zaterdag zouden doorbrenge­n bij de vader.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O De afspraak was dat de kinderen om de veertien dagen een zaterdag zouden doorbrenge­n bij de vader.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium