Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Duizenden banen staan op de tocht in de kerncentra­les”

Vandaag betoging van kaderleden

- (pse)

Electrabel wordt vandaag geconfront­eerd met een nooit eerder geziene betoging van kaderleden aan de toegangspo­orten van de kerncentra­les van Doel en Tihange.

Een vakbondsac­tie aan de kerncentra­les van Doel en Tihange is niet zo uitzonderl­ijk. Maar die van vandaag is een primeur: voor het eerst sinds de opening van de twee kerncentra­les zijn het de kaderleden die betogen, weliswaar coronaveil­ig. Ze willen hun ongerusthe­id uiten over de elektricit­eitsvoorzi­ening en de impact op de werkgelege­nheid, nu de nieuwe regering-De Croo vasthoudt aan de wettelijk vastgelegd­e kernuitsta­p tegen 2025.

“De kernuitsta­p zal tot een grote personeels­inkrimping bij Electrabel leiden. Er staan duizenden banen op het spel”, waarschuwt Philippe Hendrickx, de voorzitter van de Kaderveren­iging Engie Electrabel,

naar eigen zeggen de vakbond met het grootste aantal leden in van het Belgische elektricit­eitsbedrij­f. “Het zal trouwens niet bij deze korte betoging in Doel en Tihange blijven”, voegt hij eraan toe.

De Kaderveren­iging vindt dat de nieuwe regering nogal losjes omspringt met het lot van de circa zevenduize­nd jobs bij Electrabel en de onderaanne­mers in de Belgische kerncentra­les. “We vrezen dat het voor werknemers van de kerncentra­les niet vanzelfspr­ekend wordt om zich snel te heroriente­ren of ander werk te vinden. Met hun nucleaire kennis en ervaring kunnen ze niet veel meer aanvangen.”

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? De kerncentra­le in Doel.
FOTO JIMMY KETS De kerncentra­le in Doel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium