Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tekort aan bloed in ziekenhuiz­en dreigt

Rode Kruis roept op om te doneren

- (syma)

Er dreigt een tekort aan bloed in de ziekenhuiz­en. Daarom roept Rode Kruis Vlaanderen iedereen op om bloed te doneren. “Sinds september doneren minder mensen bloed. Allicht heeft die terugval te maken met de stijgende coronacijf­ers. Per dag zijn er tweehonder­d donaties te weinig”, zegt woordvoers­ter Nena Testelmans.

Rode Kruis Vlaanderen houdt de bloedvoorr­aden van de Vlaamse ziekenhuiz­en op peil. Dat gebeurt vraaggestu­urd, afhankelij­k van de noden en elke dag. “Daarom zijn er, naast de donaties in onze vaste donorcentr­a, per dag in heel Vlaanderen een vijftienta­l mobiele bloedcolle­ctes”, zegt woordvoers­ter Nena Testelmans. Sinds de coronacris­is kunnen mensen daar niet meer spontaan binnenlope­n, maar verloopt alles op afspraak. “Voor de helft van onze trouwe donoren vormt dat een hindernis. Nochtans is het nodig om alles veilig te laten verlopen. De afgelopen maanden zaten er grote schommelin­gen in de opkomst op onze bloedinzam­elingen, maar sinds september zien we weer een vrij grote terugval”, zegt Testelmans. “Allicht heeft dat te maken met het stijgend aantal coronabesm­ettingen. Om de ziekenhuiz­en goed te kunnen bevoorrade­n, hebben we een criterium van 1.250 dageHet lijkse bloeddonat­ies. Sinds een aantal weken zitten we met een tekort van tweehonder­d per dag. Als die trend zich voortzet, vrezen we dat de bloedvoorr­aad zwaar onder druk zal komen te staan.” Daarom heeft Rode Kruis Vlaanderen al zijn trouwe donoren gemaild en ge-sms’t met de vraag om weer bloed te komen geven en roept het via de media het brede publiek op om hetzelfde te doen. Vanaf volgende week start de zogenaamde Bloedserie­uscampagne van het Rode Kruis, een tweejaarli­jkse bloedinzam­eling in verschille­nde studentens­teden die telkens ongeveer 12.000 donaties oplevert. “Helaas vallen ook nu de inschrijvi­ngen tegen. Amper een kwart van de beschikbar­e bedjes zijn al ingevuld.” Van 23 tot 26 november is het Rode Kruis aanwezig aan de Universite­it Antwerpen. Andere mensen uit de buurt zijn welkom om bloed te geven.

Covid-19 niet overdraagb­aar via bloed

De Hoge Gezondheid­sraad maakte gisteren ook een advies bekend over de veiligheid van bloed geven en krijgen in deze coronatijd­en. Covid-19 is niet overdraagb­aar via bloed, dus bloed krijgen is veilig. “En ook bloed geven kan in heel veilige omstandigh­eden”, zegt het Rode Kruis.

www.rodekruis.be; www.bloedserie­us.be

 ?? FOTO MARCO OKHUIZEN ?? Het Rode Kruis Vlaanderen heeft dagelijks tweehonder­d donaties
te weinig.
FOTO MARCO OKHUIZEN Het Rode Kruis Vlaanderen heeft dagelijks tweehonder­d donaties te weinig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium