Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We plannen een looproute en kleinschal­ige horeca”

Herontwikk­eling Park Brialmont gaat nieuwe fase in

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Afgelopen voorjaar werden de eerste deelprojec­ten van Park Brialmont opengestel­d voor het publiek: natuurpark Wolvenberg en Entrée Grotesteen­weg. Ondertusse­n is de projectdef­initie goedgekeur­d voor fase twee van de herontwikk­eling van het park in Berchem. Het gaat dan over de resterende deelzones Wolvenberg en het Brilschans­park.

Het masterplan Park Brialmont is een toekomstvi­sie voor drie parken in Berchem: het De Villegaspa­rk, Wolvenberg en het Brilschans­park. “Park Brialmont wil de verschille­nde versnipper­de groenzones in Berchem samenbreng­en tot een groot groen hart voor Berchem”, legt districtsb­urgemeeste­r Evi Van der Planken (N-VA) uit. “We willen de verblijfsk­waliteit en de ecologisch­e waarde in het park verbeteren.”

De deelprojec­ten natuurpark Wolvenberg en Entree Grotesteen­weg werden eerst heraangele­gd. Met de goedkeurin­g van de projectdef­initie van fase 2 is de ontwerpopd­racht en de timing voor de verdere realisatie van Park Brialmont vastgelegd.

“Om de samenhang van de drie parken te versterken, steunt het masterplan op de combinatie van erfgoed en natuur, de bestaande sterkte van het gebied. Nog dit najaar stellen we een ontwerptea­m aan. Het ontwerppro­ces loopt vervolgens van het najaar van 2020 tot het voorjaar van 2022. De werken zullen plaatsvind­en in 2023”, aldus Antwerps schepen van Stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA). Die werken zullen ongeveer een jaar in beslag nemen.

In een voorstudie werden alvast de grote lijnen uitgezet voor het ontwikkele­n van de resterende gedeeltes. “Zo willen we onder meer een looproute en een educatief parcours aanleggen”, zegt De Ridder. “Zo’n educatief parcours moet de historiek van de 19deeeuwse Brialmonto­mwalling ter plaatste tot leven brengen”, vult Evi Van der Planken aan. “We denken ook aan een kleinschal­ige en tijdelijke horecavoor­ziening aan de vijver van het Brilschans­park, bijvoorbee­ld tijdens de zomermaand­en. Dit uiteraard in samenspraa­k en in evaluatie met de buurt.”

Nog in het Brilschans­park zal ook een speelzone worden afgebakend, de Berchembru­g wordt er ontsloten en er komt een aparte fiets- en voetpadens­tructuur. “Wat het natuurgebi­ed Wolvenberg betreft, werken we intensief samen met Natuurpunt om te kijken hoe we dit gebied toegankeli­jker kunnen maken, zonder dat de natuur geraakt wordt. Bijvoorbee­ld door houten vlonderpad­en aan te leggen en andere zones ongerept te laten. Want Wolvenberg is het enige natuurgebi­ed van Antwerpen binnen de Ring. Het is belangrijk dat deze plek haar ecologisch­e waarde behoudt en zelfs nog wint aan natuurwaar­de”, vindt Van der Planken.

District pleit voor ecoduct

Het projectgeb­ied Park Brialmont maakt deel uit van het Ringpark Groene Vesten. Dat is zo’n 450 voetbalvel­den groot en loopt langs weerskante­n van de Ring van het Zuid tot aan de grens van Borgerhout met Deurne en kadert binnen de leefbaarhe­idsproject­en van ‘Over de Ring’. “Die gehele zone bestaat uit geluidsber­men, een breed fiets- en voetpad en een parkstruct­uur”, zegt Van der Planken. “De ontwikkeli­ng van Park Brialmont en Ringpark Groene Vesten wordt op elkaar afgestemd.”

Verder zal de Berchemse districtsr­aad op de komende zitting een advies opstellen waarin er opnieuw gepleit wordt voor de realisatie van een ecoduct: een groene overkappin­g die Berchem intramuros en extramuros met elkaar moet verbinden. “Wij willen met alle partijen nog altijd gaan voor een volledige overkappin­g”, zegt Van der Planken. “Jammer genoeg viel de realisatie van een ecoduct bij de selectie van de eerste leefbaarhe­idsproject­en nipt uit de boot.”

 ?? FOTO RR ?? Antwerps schepen Annick De Ridder (links) en districtsb­urgemeeste­r Evi Van der Planken bij een deel dat herontwikk­eld zal worden. “Het is belangrijk dat deze plek haar ecologisch­e waarde behoudt en zelfs nog wint aan natuurwaar­de.”
FOTO RR Antwerps schepen Annick De Ridder (links) en districtsb­urgemeeste­r Evi Van der Planken bij een deel dat herontwikk­eld zal worden. “Het is belangrijk dat deze plek haar ecologisch­e waarde behoudt en zelfs nog wint aan natuurwaar­de.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium