Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gesloten centrum voor illegalen komt er toch

Plek voor tweehonder­d in plaats van 144 mensen

- (evdw)

De nieuwe regering plant twee gesloten asielcentr­a in ons land. In Jumet, bij Charleroi, komt er plaats voor 144 illegalen, in Zandvliet worden er dat tweehonder­d. Zo komt een dossier van twee jaar geleden weer in het vizier. Wanneer de eerste mensen er terechtkun­nen, is nog niet geweten. Maar districtsb­urgemeeste­r Carl Geeraerts (N-VA) staat niet echt weigeracht­ig tegenover het plan.

In 2017 kondigde toenmalig staatssecr­etaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan dat er in Zandvliet een gesloten instelling voor criminele illegalen zou komen in de Hollandsew­eg, naast de rotonde van de afrit Zandvliet en de oprit naar Bergen op Zoom. De bewoners van het polderdist­rict reageerden onthutst.

Het bleef stil rond dit dossier tot 2019.

Toen liet minister Maggie De Block (Open Vld) weten dat gevangenis­containers uit Tilburg, die zouden worden gebruikt om een snelle realisatie van dit centrum mogelijk te maken, niet voldeden. Opnieuw viel het dossier stil. Tot nu.

Toch een gebouw?

Districtsb­urgemeeste­r Carl Geeraerts (N-VA) van Berendrech­t-Zandvliet-Lillo: “Het staat in het nieuwe regeerakko­ord, dus echt verbaasd ben ik hierover niet. De 144 illegalen die eerst waren voorzien, worden er nu in het nieuwe plan tweehonder­d.”

“Dit is een complex dossier”, zegt Carl Geeraerts. “Eerst zouden de illegalen worden opgevangen in gevangenis­containers uit Tilburg. Dan besliste toenmalig minister Maggie De Block dat die containers toch niet voldeden. Nu is weer sprake van een gebouw. Maar de Regie der Gebouwen liet al weten dat er voor Zandvliet nog geen concrete bouwplanne­n bestaan of vergunning­en zijn aangevraag­d.”

Kwestie van jaren

“Wat vergunning­en betreft is het goed om te weten dat de gronden eigendom zijn van het Agentschap Wegen en Verkeer”,

zegt Geeraerts nog. “Wij als district kunnen alleen toekijken. Wanneer de eerste bewoner naar de gesloten instelling in Zandvliet komt, is voor mij een heel groot vraagteken. Een kwestie van jaren, veronderst­el ik. Wat het ook wordt, die gesloten instelling brengt ook extra plaatselij­ke werkgelege­nheid met zich mee en dat is dan weer een goede zaak.”

 ?? FOTO RR ?? Zo kan het nieuwe gesloten centrum eruitzien.
FOTO RR Zo kan het nieuwe gesloten centrum eruitzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium