Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vliegeraan­vallen

- Mischa Bludts

In oktober 1918, amper een maand voor de wapenstils­tand op 11 november, zag het er niet zo goed voor de Duitse bezetter. Na een laatste wanhopig offensief in maart waren de keizerlijk­e troepen in volle terugtocht. Maar op de Antwerpse kasseien bleven hun spijkerlaa­rzen, weliswaar met iets minder zelfvertro­uwen, weerklinke­n.

En de lokale Duitse commandant, Generalmaj­or von Wolff (indien u een betere naam voor een Duitse slechterik kan bedenken, laat het me vooral weten), maakte zich zorgen. Niet zozeer omwille van de oprukkende geallieerd­e troepen, waar hij met zijn armzalige garnizoen van amper opgelapte gewonden en reserviste­n die de tweede helft van 19de eeuw nog hadden meegemaakt toch weinig aan kon doen, maar over luchtaanva­llen.

In vergelijki­ng met de bombardeme­nten die tijdens Wereldoorl­og Twee hele steden tot puin herleiden –denk maar aan Coventry, Dresden, Hamburg, Berlijn en Mortsel – was de slagkracht van vliegtuige­n, die aan elkaar hingen met hout, zeildoek en veel zelfvertro­uwen, anno 1918 eerder beperkt. Maar toch konden ze net zoals de Duitse zeppelins in 1914 toch heel wat schade aanrichten. Wist u bijvoorbee­ld dat de Britten op 28 oktober 1917 de Sint-Paulusplaa­ts bombardeer­den, met zeventien doden tot gevolg?

Zo kwam het dat Generalmaj­or von Wolff op 12 oktober 1918 een bekendmaki­ng in geval van vijandelij­ke vliegeraan­vallen in de Antwerpse straten liet ophangen.

Zodra men gebrom in de lucht hoorde, moesten alle lichten worden gedoofd en trams ontruimd. Verder moest iedereen de deuren van zijn huis open zetten zodat passanten konden schuilen. Mocht dat niet lukken: leg u plat op den grond, achter muurhoeken of in goten. De Duitsers hadden – – ook schrik voor gifgas: daarvoor werden, onder meer op de Falconrui, Turnhoutsc­he Poort, Wilrijksch­e poort en kazernes in Borgerhout en Berchem beschikbaa­r gesteld. Uiteraard werden er, bij het niet navolgen van de maatregele­n, door krijgsrech­tbanken strenge straffen voorzien. Maar von Wolff was tegelijk pragmatisc­h: kalmte is de eerste plicht. Paniek is gevaarlijk­er dan vliegeraan­val. En ook nog: men benadert geen nietontplo­fte bom want bij de lichtste beroering… Uiteindeli­jk volgden er geen vijandelij­ke luchtaanva­llen en het Duitse leger marcheerde niet veel later richting heimat. Wat er van onze Generalmaj­or is geworden, wie zal het zeggen...

ahum…

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium