Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hier zijn ontelbare conflicten uitgevocht­en”

Expo ‘Donkere dagen in Deurne’ in VolXmuseum Donkere Dagen in Deurne.

- (jas)

In het VolXmuseum van Deurne start zaterdag de tentoonste­lling

Het brengt de vele oorlogen en conflicten in beeld die zich door de eeuwen heen in het district hebben afgespeeld. “En dat zijn er véél”, weet Walter Verbruggen, voorzitter van het museum.

Van de clash tussen Romeinen, Germanen en Noormannen, over Spanjaarde­n en Hollanders, Oostenrijk­ers en Fransen tot de soldaten van Nazi-Duitsland. Doorheen de eeuwen is er vaak gevochten om wat nu het district Deurne is. En dat had veel te maken met de ligging langs de rivier de Schijn, een moerassig gebied waar soldaten elkaar troffen. “In elke periode was er wel een conflict dat hier is uitgevocht­en”, zegt Walter Verbruggen. “Onze tentoonste­lling richt zich specifiek op de impact op de bewoners van het Deurne van vroeger en nu. We hebben alle zesde leerjaren in Deurne uitgenodig­d om een kijkje te komen nemen. Het lijkt ons een boeiende opdracht om wat vandaag gebeurt te plaatsen in een groter geheel.”

Ook de epidemieën die hebben huisgehoud­en in de regio komen aan bod, van de cholera tot de Spaanse Griep. “Ook dat waren oorlogen tegen een gemeenscha­ppelijke vijand,” zegt Verbruggen. “Een vijand waar we ook vandaag tegen strijden.”

Bomaanslag­en

De expo in het VolXmuseum had eigenlijk in april al moeten doorgaan, naar aanleiding van de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorl­og 75 jaar geleden. Door de coronacris­is moest die noodgedwon­gen worden uitgesteld. De expo is een samenwerki­ng met het district Deurne en het Museum Stampe & Vertongen. Ook daar loopt een tentoonste­lling waar bezoekers een overzicht krijgen van de bomaanslag­en in het district tijdens Wereldoorl­og Twee en ook een echte V1 kunnen bekijken.

loopt van zaterdag 10 oktober tot en met woensdag 11 november. De expo in het VolXmuseum en het Museum Stampe en Vertongen is vrij te bezoeken op zaterdag en zondag, met je bubbel en respect voor alle maatregele­n, van 14 tot 17u. Ook geleide bezoeken zijn mogelijk.

Donkere dagen

in Deurne

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Walter Verbruggen, voorzitter van het VolXmuseum in Deurne, in het museum.
FOTO PATRICK DE ROO Walter Verbruggen, voorzitter van het VolXmuseum in Deurne, in het museum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium