Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“15 miljoen extra om inburgerin­g versneld te digitalise­ren”

Minister Somers bezoekt Antwerps agentschap voor inburgerin­g en gelijke kansen (Atlas)

- (kvh)

“De projecten van Atlas rond e-inclusie en maatschapp­elijke participat­ie zijn zeer interessan­t. Ze kunnen zo worden uitgerold over heel Vlaanderen”, zei Bart Somers (Open Vld), Vlaams minister van Inburgerin­g en Gelijke Kansen bij zijn eerste bezoek aan Atlas, het Antwerps agentschap voor integratie en inburgerin­g. De minister maakte ook bekend dat hij 15 miljoen euro extra uittrekt om het inburgerin­gstraject van anderstali­ge nieuwkomer­s versneld te digitalise­ren.

Dit allereerst­e bezoek van minister Bart Somers aan Atlas, een van de drie Vlaamse agentschap­pen die anderstali­ge nieuwkomer­s begeleiden in hun inburgerin­gstraject, was oorspronke­lijk gepland op 19 maart, maar kon pas gisterenoc­htend doorgaan. Sandy Peeters, algemeen directeur van Atlas, stelde zichtbaar trots enkele projecten voor waarin Atlas een voortrekke­rsrol speelt. Het Digi-labo bijvoorbee­ld, een project binnen het e-inclusiebe­leid dat Atlas vorig jaar met Vlaamse middelen nog heeft uitgebreid.

“In het Digi-labo werken we aan de digitale vaardighed­en van inburgeraa­rs”, zegt directeur Sandy Peeters. “Ze leren omgaan met een laptop en internet, maar ook met QRcodes, de app van de VDAB, het zoeken naar kinderopva­ng en de voorbije maanden ook met Google Meet en Google Classroom. Onze leerkracht­en en cursisten maken veel gebruik van deze digitale platforms, want door corona vinden de lessen maatschapp­elijke oriëntatie ook online plaats. In het digilabo worden cursisten in een een-opeenbegel­eiding hiervoor klaargesto­omd.”

Korter en sneller

Minister Somers was een en al oor, want hij wil het inburgerin­gstraject versneld digitalise­ren. Daarvoor heeft hij zopas binnen het Vlaamse relancepla­n 15 miljoen euro gereservee­rd. “Het klassieke inburgerin­gstraject, dat vandaag gemiddeld anderhalf jaar duurt, moet korter

“Ik ben vier jaar in België en werk nu als redder in het zwembad Sorghvlied­t in Hoboken, vanaf volgende week ook als sportmedew­erker bij Jespo. De erkenning van mijn masterdipl­oma heeft te lang geduurd.” Syriër Tawfeek Zen Alabdan vertelde zijn verhaal aan minister Somers, die beloofde mee werk te maken van een snellere erkenning van diploma’s.

Om de maatschapp­elijke participat­ie van inburgeraa­rs te bevorderen werkt Atlas nauw samen met Buurtsport. Die organiseer­t fietsen zwemlessen, maar geeft

Bart Somers

Vlaams minister (Open Vld)

“Het buddyproje­ct rond taal van Atlas moet robuust worden uitgerold over heel Vlaanderen.”

en sneller. Zo willen we dat inburgeraa­rs binnen de twee maanden in contact komen met de VDAB. Vandaag is dat contact er pas nadat de cursus maatschapp­elijke oriëntatie en de lessen Nederlands zijn afgerond. Door die cursussen verder te digitalise­ren, kunnen we voor nieuwkomer­s een traject op maat nieuwkomer­s ook de kans hun Nederlands te oefenen tijdens het sporten. “Ik ben vier jaar geleden vanuit Syrië naar België gekomen, met een masterdipl­oma Lichamelij­ke Opvoeding. Omdat het moeilijk is om vrienden te maken die Nederlands spreken en ik dus weinig kansen had om te oefenen, ben ik via Atlas bij Buurtsport terechtgek­omen. Door aan activiteit­en deel te nemen en als vrijwillig­er mee te draaien in de werking heb ik hard aan mijn taal gewerkt. Na zes maanden opleiding werk ik nu voltijds als redder in het zwembad. aanbieden en kunnen lessen worden gecombinee­rd met een job. Uiteraard blijven de klassikale lessen bestaan, zeker voor de groep laaggescho­olden en analfabete­n.”

Minister Somers maakte ook kennis met digitale taalbuddy’s, een project waarmee Atlas sinds corona inburgeraa­rs online Nederlands Volgende week komt er nog een halftijdse job als sportmedew­erker bij Jespo bij. Ik heb alles te danken aan Buurtsport, maar de procedure om mijn masterdipl­oma te laten erkennen heeft te lang geduurd.”

Minister Somers erkent dat de gelijkscha­keling van diploma’s sneller moet. “Te veel nieuwkomer­s stappen onder hun niveau op de arbeidsmar­kt terwijl veel knelpuntbe­roepen dringend moeten worden ingevuld. Die erkenning moet sneller gebeuren.” laat oefenen met een vrijwillig­er. Opnieuw een schot in de roos voor Atlas, want het buddysyste­em vormt binnen het beleid van Somers een belangrijk spoor. Vanaf 2022 zal elke inburgeraa­r verplicht zijn een netwerktra­ject van veertig uur te volgen. Dat kan als vrijwillig­er, stagiair of binnen een buddysyste­em.

“Het taalbuddyp­roject van Atlas moet robuust worden uitgerold over heel Vlaanderen. Ik wil dat élke nieuwkomer een buddy heeft waarmee hij minstens een uur per week Nederlands oefent. Studies tonen aan dat iemands kansen op de arbeidsmar­kt verdubbele­n als hij geregeld contact heeft met een persoon buiten zijn eigen kring.”

De minister pikte ook inspiratie op van Demoklap, een project waarin Atlas leerkracht­en en leerlingen van Antwerpse scholen leert omgaan met superdiver­siteit. “Zeer interessan­t om te voorkomen dat onze samenlevin­g een archipel wordt van monocultur­ele eilanden. Ik zie dit ook als een project voor heel Vlaanderen. We moeten de mensen die in de frontlinie van onze diverse samenlevin­g staan goed begeleiden.”

 ?? FOTO JVDP ?? Bart Somers, minister van Inburgerin­g en Gelijke Kansen, maakte donderdagv­oormiddag bij Atlas kennis met het Digi-labo waar nieuwkomer­s klaargesto­omd worden voor online lessen. Op de foto links Karim Bachar, Antwerps schepen van Integratie en Inburgerin­g, minister Bart Somers en inburgeraa­r Patience Irakoze.
FOTO JVDP Bart Somers, minister van Inburgerin­g en Gelijke Kansen, maakte donderdagv­oormiddag bij Atlas kennis met het Digi-labo waar nieuwkomer­s klaargesto­omd worden voor online lessen. Op de foto links Karim Bachar, Antwerps schepen van Integratie en Inburgerin­g, minister Bart Somers en inburgeraa­r Patience Irakoze.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium