Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Covid-19 sluipt wzc binnen

Aalm. Cuypers

-

Schouw. Zo heet het kunstproje­ct dat Antwerpena­ren dicht bij elkaar wil brengen na meer dan een halfjaar op afstand. “We willen stilstaan bij de afgelopen periode”, zegt bedenkster Saskia Liénard. Schouw stelt de eenvoudige vraag: wat hou je hieraan over? Alle antwoorden worden gebundeld tot een videoproje­ctie die in het weekend van 30 oktober te zien zal zijn op de schouw van het Fluvius-warmtenet op Nieuw Zuid.

Ze heeft zo te doen met alle mensen rondom haar, vertelt kunstenare­s en producente Saskia Liénard. “Ik werk zelf in de theatersec­tor en daar is het tristesse troef. De mensen zijn aan het afzien. En sinds de wereld in het voorjaar veranderde, hebben we amper achterom gekeken. We gaan door, masker op, ver genoeg van elkaar.”

Met het kunstproje­ct Schouw wil Liénard samen met theatermak­er en scenarist van de film Angelo Tijssens, en met vormgever Nick Mattan even stilstaan en Antwerpena­ren verbinden met elkaar. En dus lanceert het drietal een oproep aan elke Antwerpena­ar. “Van de Luchtbal tot bewoners van het Nieuw Zuid: stuur je antwoord in op de vraag: wat hou je hieraan over? Wat zijn de positieve elementen die je van de afgelopen periode zijn bijgebleve­n, welke troostende boodschap heb je? Verpak ze in woorden, in een foto of een tekening en stuur ze naar schouwantw­erpen@gmail.com. Hopelijk zorgt ook het feit dat je naar zo’n posi

Girl tief element op zoek gaat al voor een leuk moment in je dag.”

Angelo Tijssens zal met al die antwoorden aan de slag gaan. “Hij heeft zo’n rijke fantasie en kan heel poëtisch met een project als dit omgaan”, vertelt Saskia. “Het is heel fijn dat hij wil meedoen.” Samen met Nick Mattan zal hij alle ingezonden boodschapp­en verwerken tot één samenhange­nd verhaal. Een videoproje­ctie die van 30 oktober tot en met 1 november van zonsonderg­ang tot middernach­t te zien zal zijn op de Fluvius-schouw. “Een hoopvol baken in deze eerste donkere dagen van het jaar.”

Locatie Maar waarom precies die locatie? “Al jaren probeer ik consequent te joggen. De afgelopen maanden

vaker dan anders. Ik ben heel autistisch in mijn route en loop steeds langs de site Nieuw Zuid”, lacht ze. “Ik zag het daar opgebouwd worden tot een plek die een heel aangename sfeer uitademt. Ik loop ook telkens langs die schouw.”

En daar begon ze na een tijd vooral een grote oppervlakt­e in te zien waarmee iets gedaan kon worden. Ze sprak Tijssens en Mattan aan. “Zij waren meteen mee.”

“Normaal gezien wordt het park aan de schouw op 26 oktober geopend en kunnen mensen vanaf dan komen kijken. We zullen van de drie dagen ook een fotoreport­age maken. Die plaatsen we nadien op onze website. Net zoals al het materiaal dat we ingezonden kregen.”

Het coronaviru­s is vorige week vrijdag ook binnengedr­ongen in het woonzorgce­ntrum Aalmoezeni­er Cuypers op het Laageind. Woensdag testten negen bewoners en een personeels­lid positief.

“Het coronaviru­s is er vrijdag in geslaagd om ons wzc binnen te dringen. Na een algemene test van alle bewoners , blijkt dat enkel op de derde verdieping bewoners besmet zijn met het virus. Op de eerste en tweede verdieping zijn er geen besmetting­en”, laat directrice Nele Houtmeyers weten.

Er werden meteen isolatiema­atregelen getroffen voor de derde verdieping. Voorlopig werden ook alle niet-besmette bewoners van de derde verdieping preventief in quarantain­e geplaatst tot en met 15 oktober. De niet-besmette bewoners mogen mits het dragen van een mondmasker wel hun kamer, maar niet de afdeling verlaten. Afhankelij­k van de resultaten van de nieuwe tests van de bewoners, wordt de bezoekrege­ling vanaf 16 oktober opnieuw aangepast.

Voor de twee andere verdieping­en zijn er geen wijziginge­n en blijft bezoek toegestaan tijdens de bezoekuren. Wel vraagt het wzc om extra aandachtig te zijn in het correct naleven van de veiligheid­svoorschri­ften zoals mondmasker­plicht, afstand houden, ontsmetten en niet op bezoek komen als je ziek bent.

Directrice Else Bouwens van wzc Villa ter Molen liet ons weten dat er op dit moment geen enkele bewoner of werknemer is besmet met Covid-19.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Het woonzorgce­ntrum waar op de derde verdieping mensen zijn besmet.
FOTO ERIK VANDEWALLE Het woonzorgce­ntrum waar op de derde verdieping mensen zijn besmet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium