Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vanaken scoort punten

-

Hans Vanaken was tevreden over de wedstrijd. “Zowel individuee­l als collectief. Het liep vrij goed, alleen jammer van die penalty in de laatste minuten. We hadden nochtans de controle over de wedstrijd. We hebben weinig kansen weggeven. Je merkt wel dat we een team waren dat onervaren is, dat het niet gewoon is om met elkaar samen te spelen. Daardoor speelden we maar weinig kansen bij elkaar, maar dat komt wel nog. Voor mij persoonlij­k ben ik heel tevreden over de minuten die ik heb gepakt. Ik sta hier lager dan bij Club Brugge. Ik kom hier minder in de beslissend­e zone, maar moet meer het spel op gang brengen en dat lukte toch aardig. Nu wachten er twee heel belangrijk­e wedstrijde­n in de Nations League en komen er andere spelers bij.”

Eerst en vooral: we hebben het niet voor dit soort oefenwedst­rijden. Alle betrokkene­n doen wel hun best om er het belang van te onderstrep­en en conclusies te trekken, maar volgende week zijn dezelfde betrokkene­n het alweer vergeten. Om maar aan te geven: van de experiment­ele elf die tussen de lijnen kwam, speelt komende zondag alleen doelman Mignolet. En dat omdat Courtois afhaakte. Vorige keer heisa rond zijn coronatest, nu weer een blessure. Courtois, de doelman die altijd wil spelen, ziet nu al vijf interlands aan zich voorbijgaa­n. Hopelijk blijft het hierbij.

Voorts moet je het Roberto Martinez nageven. Hij krijgt zijn team altijd gretig en gemotiveer­d aan de aftrap. Dat geldt voor het échte Aelftal tegen opponenten als San Marino en Cyprus, nu ook voor het Belftal in dit niemendall­etje in een slechts met 4.600 toeschouwe­rs gevuld stadion. Het was niet allemaal hoogstaand, verre van, maar vooral in de beginfase liep deze jonge ploeg dat het een lieve lust was. Te gretig, waardoor ze zichzelf voorbij renden.

Omdat het van ons op deze plaats toch een beetje verwacht wordt, willen we wel wat bedenkinge­n meegeven. Zo scoorde Hans Vanaken, voor wat het waard is, toch punten. Vooral in de eerste helft heerste de spelverdel­er zoals hij dat ook doet bij Club Brugge. Nauwelijks een slechte pass, altijd aanspeelba­ar en een goede voortzetti­ng. Het zorgde voor niet veel doelgevaar, maar het moet Martinez toch geruststel­len dat Vanaken in deze vorm en met deze maturiteit een speler is op wie je kan rekenen. Als hij bij het Aelftal zijn aangeboren schroom kan afgooien, zal hij ook daar zijn stempel kunnen drukken. Voor alle duidelijkh­eid: aan Kevin De Bruyne kan hij natuurlijk niet tornen, maar de vierde centrale middenveld­er naast De Bruyne, Witsel en Tielemans kan hij wel worden. Praet is daar zijn concurrent.

Debutanten als Saelemaeke­rs en Vanheusden waren moeilijk te beoordelen en kunnen hun niveau optillen als ze door de Aspelers omringd worden. Bornauw maakte een mindere beurt met die strafschop­fout waar hij zuiver op snelheid werd gepakt. Maar om hem daarop af te rekenen? Zoals we al meegaven, en dan gaan we toch maar terug naar ons uitgangspu­nt: te veel conclusies voor de langere termijn gaan we hier toch niet aan verbinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium