Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Leko zocht mijn profiel”

-

Moet Benavente in offensief opzicht de patron worden, dan is het achterin aan Jérémy Gelin (23) om de lijnen uit te zetten. De Fransman gaf een Champions Leaguecamp­agne met Rennes op om naar Antwerp te komen.

Lukaku, Ampomah en Lukaku zijn voor later, maar met Gelin konden we dus meteen ook een tweede lastminute­transfer spreken. Aangezien alle anderen al in België hebben gespeeld, is hij voor ons veruit de minst bekende. Dat hij zichzelf maar eens kort voorstelt.

“Ça va. Ik ben Jérémy Gelin. 23 jaar, dus nog vrij jong. Ik word gehuurd voor één jaar. En ik ben een centrale verdediger die graag het heft in handen neemt en van achteruit opbouwt. Naar dat profiel was de coach ook op zoek. Voor ik tekende, hebben we elkaar gesproken.”

Voor Gelin, een echt kind van Rennes en op zijn 18de prof geworden onder huidig Standardco­ach Philippe Montanier, is het de eerste keer dat hij een buitenGist­eren lands avontuur aangaat. Nochtans was dat niet zijn bedoeling. “Ik ben daar eerlijk in: mijn eerste keuze was om in de Ligue 1 te blijven. Er waren ook opties. Maar dan kwam Antwerp op de proppen. Een maand geleden namen ze al eens contact op en dan ben ik van alles over de club beginnen op te zoeken. Na lang en goed nadenken besloot ik om op hun voorstel in te gaan.”

Wat hem overtuigd heeft? Het verhaal van Leko dus, en diens manier van spelen. “Ik was vorig seizoen al een achttal matchen de middelste verdediger in een 3-5-2. Dat ligt me wel.” Maar ook de grandeur van de Great Old. “Het is toch de meest mythische club van België. Het stamnummer 1 zegt genoeg.”

Ook Rennes is de laatste jaren wel enorm gegroeid, getuige het enorme bedrag dat het voor Doku neertelde. Het speelt dit seizoen ook Champions League. Maar dat kon Gelin slechts matig boeien. “Dat is super voor de club, maar ik zou allicht toch niet veel hebben gespeeld. Sinds de laatste trainerswi­ssel had ik het wat moeilijker. Dan is het beter om hier titularis te zijn in de Europa League. Het is nu aan mij om me te bewijzen.”

Geen aankoopopt­ie

Gelin kent alvast Batubinsik­a – “We speelden nog tegen elkaar in de jeugd”. En hij kan toch adelbrieve­n voorleggen: in totaal al 84 wedstrijde­n betwist met Rennes en met de Franse U19 zelfs Europees kampioen geworden. Hij was toen invaller in de finale en het is ‘maar’ een jeugdtoern­ooi, maar toch. “Het was alleszins een superervar­ing. We hadden een echte topploeg, met onder anderen Mbappé. Veel jongens van toen spelen nu bij een echte topclub of zelfs in de A-ploeg van Frankrijk. Daar droom ik zelf uiteraard ook van. Maar ik focus op het heden.”

Op zijn jaartje op de Bosuil dus. Opvallend: van een aankoopopt­ie is geen sprake. “Een persoonlij­ke keuze. Zo veel verandert het niet. Antwerp kan een mooie vitrine worden, maar als alles hier naar wens loopt, weet je nooit dat ik hier nog langer blijf. Dat zien we later wel.”

En zo zat ook het eerste interview van Gelin erop. Vriendelij­ke, nuchtere kerel. Hij wordt weldra nog vergezeld door zijn vrouw en hun hond en dan is hij helemaal klaar om erin te vliegen.

 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium