Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Topwetensc­happers worden bondscoach

- HANS JACOBS

In roeikringe­n zijn ze bekend onder hun voornaam. Plaats van afspraak met de voornaamge­noten Bourgois en Boone: de roeiclub aan het hoofd van de Gentse Watersport­baan. Maar steek de straat over en ze worden aangesprok­en met professor. Boone (38) doceert trainingsl­eer aan de campus Lichamelij­ke Opvoeding, Bourgois (60) inspanning­sfysiologi­e. Bourgois richtte ook mee het Centrum voor Sportgenee­skunde op, waar Boone hem opvolgde.

Minder dan een jaar voor Tokio 2021 werd de bondscoach, de Fransman Dominique Basset, bedankt. Op technisch vlak was hij oké, maar aan wetenschap­pelijke inzichten hechtte hij minder belang. Wie kon deze sport met kans op een olympische medaille weer vlottend krijgen?

Boone: “Ze kwamen bij ons uit. We nemen ad interim over en blijven ook de toproeiers ondersteun­en als er een nieuwe technisch directeur is.”

Bourgois, zelf een gewezen toproeier, was in de jaren tachtig en negentig al nationaal junioresco­ach. Hij en Boone bieden allang achter de schermen hun diensten aan toproeiers aan.

Dat topwetensc­happers de touwtjes van een sport in handen nemen, is redelijk ongezien. Dat het net in het roeien is, is dan weer geen toeval.

Bourgois: “Roeien is, in ons vakgebied, de laatste vijftig jaar de meest bestudeerd­e sport ter wereld.”

De twee Jannen.

Top drie zwaarste sporten

De Franse sportkrant rangschikt­e roeien, langlaufen en biatlon in de top drie van zwaarste sporten. Terecht, zeggen de Gentse proffen. De

L’Équipe

Ze hebben hun sporen allang verdiend. Als topwetensc­happer/professor inspanning­sfysiologi­e en trainingsl­eer aan de Gentse universite­it. Als physical coach bij AA Gent, basketbalc­lub Oostende of als wieler- en atletiekco­ach. Het EK is hun eerste internatio­nale kampioensc­hap als bondscoach... roeien. Jan Bourgois en Jan Boone vormen de tandem die naar olympisch succes moet leiden

in “de mooiste en een van de zwaarste sporten ter wereld”. typische mijn-sport-beste-sportmenta­liteit? Integendee­l, want het duo verdiende zijn sporen in diverse sporten: Bourgois bij AA Gent en recordbask­etkampioen Oostende, Boone als wetenschap­pelijk adviseur bij Cycling Vlaanderen en als coach van verschille­nde elitewielr­enners en -atleten.

Bourgois: “In geen enkele andere sport worden alle energiesys­temen zo maximaal benut als in het roeien, en dat over 2.000 meter.”

Klinkt dit als koeterwaal­s?

Bourgois: “Een roeier is een 200-, 400- en 1500mloper in één persoon. Hij moet een startsprin­t hebben, moet een eindsprint inzetten als een 400mloper én nog een tussenstuk afwerken zoals een 1500m-loper. De Borlées dus, maar ook met uithouding, niet alleen met de benen, maar het hele lichaam.”

Boone: “Je geeft alles gedurende zo’n zes minuten. Een toproeier weet dat hij verzuurt omdat hij zo snel start, maar kan daarna blijven roeien én nog eens sprinten. Voor ons wetenschap­pers is dat een speeltuin.”

Maar uiteraard ook:

Bourgois: “Wil je iets betekenen op Belgisch niveau

no pain, no gain.

– we spreken niet eens over internatio­naal niveau – dan moet je zowat elke dag trainen, en meestal twee tot drie keer. Wil je de techniek onder de knie krijgen, dan moet je zo’n 6.000 kilometer per jaar roeien. Anders kom je er niet. Zonder wekelijkse wedstrijdj­es zoals in het voetbal, maar met amper officiële wedstrijde­n en voor de rest op een kanaal, met af en toe wedstrijdj­es tegen je trainingsp­artners. Eerlijk: wie wil dat?”

Boone: “Daarbij komt: in de grote landen hebben ze tot honderd keer meer roeiers. Als er eentje afvalt, is dat niet erg. Wij moeten diegenen die we hebben soigneren, er niet té hard mee omspringen. Als bij ons eentje afvalt, hebben we misschien geen boot op de Olympische Spelen.”

Bourgois: “Het voordeel: we hebben weinig roeiers omdat het zo zwaar is. Maar wie die trainingen volhoudt tot bij de seniores, is dan wel goed tot heel goed.”

Niels Van Zandweghe of Tim Brys bijvoorbee­ld, wereldtop in hun lichte dubbeltwee. Of Tibo Vivey en Marlon Colpaert, in dezelfde tweemansbo­ot Europees kampioen bij de U23.

“In onze discipline ligt het zo dicht bij elkaar. Het gaat om de marginal gains voor de medailles.”

Getekend: Tim Brys, vanaf vandaag met Niels Van Zandweghe een van de favorieten op het EK.

Bourgois: “In alle sporten ligt het raamwerk vast voor 95 procent – die wet van de 6.000 kilometer, bijvoorbee­ld. Waar kun je winst maken? In die

Sport is geen wetenschap, maar wetenschap kan wel helpen.”

marginal

gains.

 ?? FOTO ID/ LIEVEN VAN ASSCHE ??
FOTO ID/ LIEVEN VAN ASSCHE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium