Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Honderd nieuwe woningen op komst

Gemeente werkt samen met De Ideale Woning en Arro Antwerpen

- ERIK VANDEWALLE

Er komen achttien betaalbare koopwoning­en en tien sociale huurwoning­en in het centrum van Nieuwmoer. De gemeente keurde daarvoor de nodige vergunning­en goed. In totaal is er plaats voor een honderdtal nieuwe woongelege­nheden.

Nu is de eerste van de drie fasen van het masterplan voor het woonuitbre­idingsgebi­ed goedgekeur­d. Het geheel is drie hectare groot en er is in totaal plaats voor honderd nieuwe woongelege­nheden. Volgend jaar starten de werken.

“Nieuwmoer is al lang vragende partij voor bijkomende woongelege­nheden”, aldus burgemeest­er Lukas Jacobs (CD&V). “De voorbije jaren kwamen we hieraan tegemoet met de private bouwkavels in de Meester Van den Eeckhautra­at en de betaalbare koopwoning­en in de Theeuwstra­at. Nu starten we met de verdere invulling van het woonuitbre­idingsgebi­ed tussen de Essensteen­weg, Nieuwmoer-Dorp en de Prelaat Deckersstr­aat. De gemeente en intercommu­nale Igean kochten in het verleden de gronden van particulie­re eigenaars. We werken nu samen aan die betaalbare woningen met huisvestin­gsmaatscha­ppijen Arro Antwerpen en De Ideale Woning. Private kavels zijn immers niet toegelaten in een woonuitbre­idingsgebi­ed.”

Parkeerpla­atsen

Fase 1 werd nu goedgekeur­d en bestaat uit twee woonerven, telkens gebouwd rond een centraal groen plein. Die liggen in het verlengde van de Theeuwstra­at die wordt doorgetrok­ken als doodlopend­e straat. De woningen rond de pleintjes zijn een mix van sociale huur- en koopwoning­en. De gebouwen symboliser­en de hoevestijl met baksteenar­chitectuur, die typerend is voor het landelijke karakter van Nieuwmoer.

“Er is plaats voor zo’n veertigtal collectiev­e parkeerpla­atsen, waar deelauto’s zullen aanwezig zijn. En komen fietsbergi­ngen voor een honderdtwi­ntigtal fietsen. Er lopen enkele trage wegen door het gebied, zodat het allemaal rustig en veilig kan verlopen in de nieuwe wijk”, aldus Lukas Jacobs. Heel de verkavelin­g wordt hemelwater­neutraal aangelegd, met veel ruimte voor waterbuffe­ring. Het gebied beschikt ook over een grote groene zone met veel plaats om te spelen en te ontspannen. “In deze plannen zit tevens de aanleg van een plein met 34 bijkomende publieke parkeerpla­atsen in de Prelaat Deckersstr­aat, tegenover de parochieza­al van Nieuwmoer. De Sint-Jorisgilde kan voorlopig haar activiteit­en blijven behouden op de huidige locatie in het woonuitbre­idingsgebi­ed. Een verhuis dringt zich pas op bij de realisatie van de volgende fase over enkele jaren. De vereniging krijgt dan een nieuwe plek wat verderop aan de rand van het gebied”, voegt Jacobs er nog aan toe.

wonen@kalmthout.be

 ?? FOTO RR ?? Het geheel is drie hectare groot en er is in totaal plaats voor honderd nieuwe woongelege­nheden. Volgend jaar starten de werken.
FOTO RR Het geheel is drie hectare groot en er is in totaal plaats voor honderd nieuwe woongelege­nheden. Volgend jaar starten de werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium