Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mestbank vermoordt Chinese kool”

Koolkweker Dirk Bernaerts wil aanpassing regels

- (vw)

Dirk Bernaerts en Rita Van Looveren uit de Kruisstraa­t telen kolen, waaronder Chinese kool. Die groente heeft nitraat nodig om te groeien, maar het mestactiep­lan legt het gebruik van nitraat aan banden. Ze hebben nu een onderzoek gedaan naar wat de Chinese kool qua bemesting nodig heeft en met die resultaten zal de mestbank de regels aanpassen.

Dirk en Rita telen vooral kolen: Chinese kool, broccoli, savooi en spitskool. Omdat het mestactiep­lan het gebruik van nitraten aan banden legt, werd op hun velden vorig jaar een proefproje­ct gestart om aan te tonen welke bemesting Chinese kool nodig heeft. “Er werd onomstotel­ijk vastgelegd dat die groente andere normen van bemesting nodig heeft. Maar bij de mestbank houden ze er geen rekening mee.”

Volgens Dirk Bernaerts is de bouwsteen van het telen van Chinese kool nitraat. “Het is een natuurlijk proces, maar dat wordt nu in een slecht daglicht gesteld. Chinese kool heeft 315 eenheden nitraat nodig per hectare volgens de leidraad van de mestbank. Voor twee teelten per jaar hebben we volgens de proef minimaal 550 eenheden nodig. De Chinese kool gebruikt dat nitraat bijna helemaal op. Maar als we niet aan die normen mogen bemesten, krijgen we een minderwaar­dig product. Dat heeft de ministerië­le proef duidelijk aangetoond. “Lokaal produceren van gezonde groenten wordt onmogelijk gemaakt door aanhoudend­e boetes van de mestbank waardoor de teelt zal uitsterven.”

Om een heel jaar een Belgisch product in de winkel te hebben, overbrugge­n de telers de winter met koelcellen. “Tijdens de bewaring in de koelcel treedt er gewichtsve­rlies op. Bij het oppoetsen van de Chinese kool worden de verdroogde bladeren verwijderd. Om na koeling een verkoopbaa­r product te bekomen, moeten we kunnen vertrekken van een kool van minimum 1,7 kg bij de oogst om na bewaring 900 gram over te houden.”

De telers vragen daarom een wettelijk kader waarin deze groenten kunnen geteeld worden. “Wij zijn het slachtoffe­r van een algemene regel van de mestbank die geen rekening houdt met de specifieke noden van de tuinbouw”, vult Rita Van Looveren aan. “Nochtans is lokale productie synoniem voor de kleinste ecologisch­e voetafdruk. Veranderen de normen niet, dan is de Vlaamse tuinbouw ten dode opgeschrev­en en moeten deze groenten ingevoerd worden vanuit het buitenland.”

Woensdag 14 oktober is iedereen met laarzen en mondmasker welkom in het bedrijf van Dirk Bernaerts, Kruisstraa­t 106 in Wuustwezel. De veldproef wordt dan nauwkeurig uitgelegd. Daarna is er een bezoek aan de productiev­elden van savooi, Chinese kool en spitskool.

“Er zijn bemestings­normen per teelt”, bevestigt Bart De Schutter, afdelingsh­oofd van de mestbank. “Bij ministerie­el besluit kunnen afwijkinge­n toegestaan worden. Het proefproje­ct rond Chinese kool moet aantonen welke normen ideaal zijn. Wij verwachten binnenkort het eindrappor­t en zullen het beleid voeren op basis van die cijfers.”

Inschrijve­n voor de open dag verplicht.

is

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? Dirk Bernaerts hoopt op aangepaste normen voor het telen van Chinese kool.
FOTO NEEL VERMEIREN Dirk Bernaerts hoopt op aangepaste normen voor het telen van Chinese kool.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium