Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De laatste missing link”

Fietspad tussen Loenhout en Sint-Lenaarts

- (ella)

De gemeentera­ad legde donderdag de rooilijn voor een fietspad tussen Sint-Lenaarts en Loenhout definitief vast. Het is de laatste missing link tussen Brecht en Wuustwezel.

Fietsen van de Kloosterst­raat in Sint-Lenaarts naar de Sint-Lenaartsew­eg in Loenhout is een erg gevaarlijk­e ondernemin­g. Het is een drukke verbinding­sweg zonder fietspad. Auto’s mogen er nochtans 70 per uur rijden. “Er komt een vrijliggen­d fietspad langs weerszijde­n van de weg. Op sommige plaatsen is het pad met een haag van de weg afgescheid­en en waar de Sneppelbee­k loopt, wordt de beekrand rechter en beschoeid. Daarnaast komt er een gescheiden riolerings­stelsel”, legt schepen van Openbare Werken Daan De Veuster (CD&V) uit. “Het is de laatste missing link, de enige weg waar er geen vrijliggen­de fietspaden zijn.”

De totale prijs van het werk wordt geraamd op 2,4 miljoen euro, waarvan 1,57 miljoen euro ten laste van de gemeente, 778.000 euro subsidies voor de riolering en 50.000 euro ten laste van Pidpa Hidrorio (wegherstel).

In 2011 werd Igean aangesteld om een rooilijn- en innemingsp­lan op te maken. De rooilijn ligt op twintig meter. Hiervoor moest privégrond onteigend worden. “Deze werken zijn absoluut noodzakeli­jk”, benadrukt schepen van Mobiliteit en Ruimtelijk­e Ordening Eline Peeters (N-VA). “Heel wat eigenaars zien dit ook in en met hen heeft Igean een minnelijke schikking kunnen treffen. Voor vijf eigenaars start nu een gerechteli­jke onteigenin­gsprocedur­e.” De schepenen stellen een timing van 2022-2023 voorop.

In Wuustwezel starten de werken al in 2021. “Wij werken in twee fasen. Voor het eerste stuk, tussen Loenhout-dorp en de E19brug, zijn alle gronden verworven. Het aanbestedi­ngsdossier ligt klaar. Voor fase twee zijn de gesprekken voor grondinnam­e pas gestart. Daar is geen riolering nodig en hopen we samen met Brecht te landen”, zegt Wuustwezel­s schepen van Openbare Werken Kris Van Looveren (CD&V).

Groot probleem blijft de E19brug. “Daarvoor hangen we af van het Agentschap Wegen en Verkeer. Voor een fietspad is nog geen budget ingeschrev­en voor deze legislatuu­r. Dat betekent dat ons fietspad stopt voor en achter de brug. We hebben dit al meermaals aangekaart en zullen dit zeker opnieuw doen bij de nieuwe minister.”

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Schepenen Daan De Veuster (Openbare Werken, CD&V) en Eline Peeters (Mobiliteit en Ruimtelijk­e Ordening, N-VA) tonen de noodzaak van de werken in de Kloosterst­raat.
FOTO ELKE LAMENS Schepenen Daan De Veuster (Openbare Werken, CD&V) en Eline Peeters (Mobiliteit en Ruimtelijk­e Ordening, N-VA) tonen de noodzaak van de werken in de Kloosterst­raat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium