Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rode kaart voor wie kleedkamer betreedt

Burgemeest­er verscherpt maatregele­n voor voetballer­s

- (jaa)

Ook traiteur Willy Snoeckx die kookt bij Amigos, kwam al in aanraking met de bende. “Ze zijn heel arrogant, dat wel, maar of het een jeugdbende is, zou ik niet durven beweren. Het zijn altijd anderen.”

Gisteren getuigden mensen op de site ook hoe jongeren met stenen naar een arbeider van de groendiens­t gegooid hadden.

Kattenkwaa­d

Volgens schepen Olivier Rul (Open Vld) valt het merendeel van de feiten nog te catalogere­n onder de noemer ‘kattenkwaa­d’. “Het mag geen afbreuk doen aan de prachtige vrijetijds­site waar veel jeugd tijdens deze moeilijke coronaperi­ode een uitlaatkle­p vindt. Ik vind het wel belangrijk dat de jongeren die de schade hebben aangericht geïdentifi­ceerd geraken zodat ze zelf de onkosten kunnen vergoeden.”

Veel skaters veroordele­n het vandalisme. “Je moet respect hebben voor iemands werk”, vindt Sam (16). “Straks sluiten ze het park nog.” Michael is 30 maar komt ook nog skaten. “Ik woon hier sinds een halfjaar, maar ben afkomstig van de zuidrand van Antwerpen. Soms komt een maat uit Borsbeek ook naar hier. Hij ergert zich altijd aan al het zwerfvuil dat hier ligt. Wat die jeugdbende betreft: dat zullen kinderen zijn die zich vervelen. Ik ben heel gelukkig dat ik geen 18 meer ben in deze coronatijd. Door corona mag er maar een beperkte capaciteit in het skatepark. Daarom wordt er soms uitgeweken naar de trappen of moet er gewacht worden. Waarmee ik dit gedrag zeker niet wil goedpraten.”

Het skatepark van Malle kampte begin dit jaar ook met overlast. “Maar bij ons is het nu rustiger”, laat schepen van Jeugd Elisabeth Joris (DBM) weten. “De politie komt hier regelmatig kijken en vraagt soms naar de identiteit­skaart. Bij ons is er trouwens nooit overlast in combinatie met vandalisme vastgestel­d geweest.”

Burgemeest­er Frank Gys (N-VA) verbiedt als één van de enigen in de provincie het gebruik van zowel douches als kleedkamer­s op zijn grondgebie­d. “Het is niet toevallig dat we zo’n goede coronacijf­ers hebben”, verdedigt hij zich.

De spelers van het eerste elftal van KFC Kontich, dat vorige zondag uit bij Ternesse in Wommelgem moest spelen, keken vreemd op toen hun ploegafgev­aardigde meedeelde dat ze zich al op de eigen club moesten omkleden. Vervolgens ging het in korte broek, weliswaar met voetbalsch­oenen in de koffer, richting Wommelgem. en zo hing er op de terugweg een waarneemba­re zweetgeur rond de Kontichse colonne.

Ook alle andere ploegen die op bezoek kwamen bij Ternesse en uiteraard ook de vijfhonder­d thuisspele­rs van de Wommelgems­e club zelf, werd de toegang tot de kleedkamer­s geweigerd. “Op bevel van de burgemeest­er”, aldus Ternesse-ondervoorz­itter Walter Cloots. “Ook de gangen en de toiletten mogen niet gebruikt worden als omkleedrui­mte. Onze eerste ploeg kon gelukkig terecht in de nabijgeleg­en woning van een bestuursli­d. Maar ideaal is dit natuurlijk niet. Ook niet voor onze jonge spelertjes die tijdens de rust in deze stilaan gure weersomsta­ndigheden bibberend buiten moeten staan.”

“De maatregel in Wommelgem is toch wel verregaand en niet wat

No sweat no glory, wij de clubs zelf adviseren conform het coronaprot­ocol voor sportaanbi­eders”, zegt Nand De Klerck van Voetbal Vlaanderen. “Maar wij en alle clubs weten dat burgemeest­ers altijd autonoom verder kunnen gaan in preventie. Veiligheid is primordiaa­l. Wij protestere­n hier niet tegen, al zou eenvormigh­eid in alle gemeenten natuurlijk praktisch en aangewezen zijn.”

Ongemakken

Wat precies de aanleiding is voor de strenge aanpak in Wommelgem, is niet duidelijk.

Burgemeest­er Gys (N-VA) houdt het op een advies dat hij krijgt van artsen. “Volgens hen staat vast dat er een oorzakelij­k verband is tussen gezamenlij­k douchen en de verspreidi­ng van het virus. Ik heb daarnet onze cijfers nog eens bekeken. De voorbije zeven dagen hadden we vier dagen zonder één besmetting. Ik geloof dat we nu op minder dan zestig gevallen zitten op de schaal van 100.000 inwoners. Mogelijk heeft mijn strenge aanpak daar iets mee te maken.”

Maar Gys beseft dat het zich niet kunnen omkleden ongemakken oplevert. “Het risico op een longontste­king wordt ontkend”, aldus de burgemeest­er. “Dat neemt niet weg dat indien de cijfers voor Wommelgem ook na dit weekend de goede richting blijven uitgaan, ik bereid ben om de kleedkamer­s opnieuw open te stellen, met de nodige voorzorgsm­aatregelen. Douchen blijft sowieso verboden. Ik wacht dit weekend af.”

 ?? FOTO TERNESSE WOMMELGEM ?? Vierende spelers van Ternesse na een overwinnin­g in september. Deze foto, die gedeeld werd op sociale media, zette kwaad bloed bij het lokaal bestuur en sommige geledingen binnen de club.
FOTO TERNESSE WOMMELGEM Vierende spelers van Ternesse na een overwinnin­g in september. Deze foto, die gedeeld werd op sociale media, zette kwaad bloed bij het lokaal bestuur en sommige geledingen binnen de club.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium