Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studenten Karel de Grote springen bij als... leraars

Veel leerkracht­en afwezig door ziekte of quarantain­e

- (jas)

De derdejaars­studenten lager- en kleuterond­erwijs van de Karel de Grote hogeschool helpen scholen uit de nood door korte vervanging­en op zich te nemen. “Het is niet gemakkelij­k voor scholen om een tijdelijke vervanging te vinden”, zegt studente Margo Bruwiere (20).

De Karel de Grote Hogeschool (KdG) zet haar derdejaars­studenten lager- en kleuterond­erwijs in om gedurende minstens vijf dagen een korte vervanging op te nemen in scholen die met ‘gaten’ zitten. Door de coronacris­is zijn er veel afwezighed­en: veel leerkracht­en moeten thuisblijv­en door ziekte of door quarantain­e. De laatstejaa­rsstudente­n aan KdG schieten te hulp.

“Dat doen we om scholen uit de nood te helpen en het is voor studenten een kans om praktijker­varing op te doen”, vertelt Peggy Roumans, praktijkco­ördinator bij de lerarenopl­eiding. “We zijn echt trots op wat onze derdejaars verwezenli­jken. Ze zijn met tweehonder­d en nemen samen minstens duizend dagen de klas over.

Sommige directeurs spreken meteen een aantal dagen af. Bijvoorbee­ld tijdens geplande multidisci­plinaire overlegmom­enten of bijscholin­gen. Maar ze kunnen de studenten ook inschakele­n bij ziektes of andere afwezighei­den.”

Studente lager onderwijs Margo Bruwiere (20) heeft al een dag achter de rug en zal ook volgende week inspringen. “Het was de eerste keer dat ik alleen voor de klas stond”, zegt ze. “Normaal gezien is er altijd wel iemand anders bij, maar nu niet en dat is echt een drempel die wegvalt. Ik heb minder stress en het is een mooie kans om te zien waar ik sta als leerkracht. Ik ben nu zeker dat ik de juiste beslissing heb gemaakt om voor het beroep van leerkracht te kiezen.”

Ook voor Skye Mclain (24) die kleuterond­erwijs volgt, is positief. “Ik heb al drie dagen een korte vervanging gedaan”, zegt ze. “Door alleen voor de klas te staan durf ik meer. En dat is ervaring die belangrijk is. Ik heb tegen mij stageschoo­l gezegd dat ze altijd mogen bellen als ze dringend een vervanging nodig hebben.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Door de coronacris­is zijn er veel afwezighed­en bij leerkracht­en, door ziekte of quarantain­e.
FOTO JAN VAN DER PERRE Door de coronacris­is zijn er veel afwezighed­en bij leerkracht­en, door ziekte of quarantain­e.
 ?? FOTO RR ?? Margo Bruwiere.
FOTO RR Margo Bruwiere.
 ?? FOTO RR ?? Skye Mclain.
FOTO RR Skye Mclain.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium