Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Openluchts­chool dankzij coronaviru­s

Leerlingen Heilig Hart van Maria ontwerpen zelf campagne

- JAN AUMAN

Het was begin september even schrikken in het Heilig Hart van Maria-instituut toen meteen twee leerlingen positief testten op corona. Maar die ‘score’ staat gelukkig nog altijd op twee en daar hebben de honderd liter desinfecte­rende spray, vierhonder­d tissuedoos­jes en de boomstamme­nklas veel met te maken.

Er werden door directe, leerkracht­en en alle 511 leerlingen al flink wat inspanning­en geleverd om corona niet te laten binnendrin­gen op de groene campus in ’s-Gravenweze­l. “Zo installeer­den we in alle lokalen schermen waarachter onze leerkracht­en lesgeven, werd het uurrooster omgegooid zodat de middagshif­t in vier groepen verloopt en kijken we streng toe op het dragen van het mondmasker in de gebouwen”, getuigt Sabine Jansen, leerkracht Frans.

Routine

“Intussen zijn de meeste leerlingen geroutinee­rde ontsmetter­s geworden. Het is mooi om zien hoe na de laatste les in een bepaald lokaal één leerling de doos met tissuedoek­jes neemt, een andere de bus met ontsmetten­de spray en zij vervolgens hun klasgenote­n bevoorrade­n die allemaal hun eigen stoel en bank onder handen nemen. Hier en daar wordt wel eens een maatregel in vraag gesteld. Dan gaan we met de tegenprutt­elende leerling in gesprek en proberen ook hem of haar te overtuigen.”

Boomstamho­ekje

Corona heeft Heilig Hart ook omgetoverd in een halve openluchts­chool. Sabine Jansen: “We namen een buitenklas in gebruik onder een tentzeil en er werd een gezellig boomstamho­ekje aangelegd voor klasgespre­kken of mondelinge opdrachten”, aldus Jansen. “We moeten echt reserveren om ernaartoe te kunnen want onze buitenklas­sen zijn op korte tijd heel populair geworden, zelfs in de herfst.”

Tijdens de lessen worden tools als Bookwidget­s en uploadzone­s volop gebruikt. Voor het geval dat… “Onze leerlingen zullen beter voorbereid zijn voor eventueel thuisonder­wijs. Zelfredzaa­mheid staat nu meer centraal”, toont Sabine Jansen dat haar school rekening tracht te houden met mogelijke scenario’s.

Voorlopig blijft de balans in Heilig Hart op twee positief geteste leerlingen staan. Geen van deze besmetting­en werd overgedrag­en op andere leerlingen of hun leerkracht­en. Er werd een duidelijk stappenpla­n opgesteld voor de ouders dat ze kunnen doorlopen bij een zieke of zelfs positief geteste zoon of dochter. Ook in het weekend blijft de school bereikbaar voor eventuele meldingen. “Op deze manier kunnen we kort op de bal spelen indien nodig”, aldus Jansen.

11 miljoen redenen

miljoen redenen.

alle

De leerkracht Frans lag zelf aan de basis van een leuke lokale variant op de federale campagne

“Ik deed een oproep naar alle leerlingen en collega’s om hun eigen persoonlij­ke motivatie op te geven en te symboliser­en via een foto. Het resultaat zijn tientallen affiches en campagnebe­elden die de beeldscher­men op onze school sieren”, toont ze enkele geslaagde voorbeelde­n.

11

 ?? FOTO'S JAN AUMAN, HEILIG HART VAN MARIA ?? De boomstamme­nklas van Heillig Hart.
FOTO'S JAN AUMAN, HEILIG HART VAN MARIA De boomstamme­nklas van Heillig Hart.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium